Externe Competitie seizoen 2002/2003:

 

7e ronde 13/04/03  KSV I - Fianchetto I 3½-4½

Weer niet!

Net zoals vorig jaar de kansen op promotie in de laatste ronde mogelijk waren, werd ook dit jaar hier geen gebruik van gemaakt. Zelfs met de versterking van Patrick Höhensteiger en Thomas Draeger was Fianchetto te sterk voor de KSV. De twee speelden ook op bord een en twee maar alleen Patrick wist te winnen (van Heslefeld), Thomas moest het onderspit delven tegen Hennicken. Op bord drie deed Andy Nelissen wel zijn plicht: hij won van de sterke Dangela. De enige remise was afkomstig van Walter Kunstek die samen met tegenstander Klinkhamer de hele zaal liet wachten op de prijsuitreiking. De slag werd echter verloren op de borden 5 t/m 7. Glenn Freer, Peter Salden en Ed Golob verloren respektievelijk van Liebe, Lenica en Kleinschmidt. De winst van Arno Ypelaar op John Walker (die een vorkje overzag) maakte de nederlaag niet minder bitter. Met 4½ punt mocht Fianchetto terecht het kampioenschap opeisen.
En moeten de Kichroädsjer zich tevreden stellen met een 2e plaats. Dus heren (en dame) uit Vaals: van harte gefeliciteerd en veel succes komend seizoen in de promotieklasse.

Rest de spelers van het eerste team niets anders dan komend seizoen nóg beter hun beste te doen.

uitslagen en standen van beide teams klik hier

7e ronde 13/04/03  KSV II - Fianchetto II 1½- 4½

KSV II eindigd als 3e! (door Guillaume Offermans)

Ook het tweede van Fianchetto kon (en zou) tegen Kerkrade kampioen worden. Ook hier gold dat een gelijkspel voldoende voor het kampioenschap was. Voor KSV II stond niets meer (maar ook niets minder) dan de eer op het spel....

Joelle van Drunen mocht van non-playing captain Ron Mols op het 5' bord haar debuut maken, maar keek toch al snel op van het niveau in de bondscompetitie: 0-1. Buurman Rick van de Veen (bord 6) moest ook al snel het punt inleveren: 0-2. Invaller Guillaume Offermans trof aan bord 3 oude bekende Nico Hermans, die  zich verslikte in de O'Kellyvariant van het Siciliaans en de gifbeker vervolgens ook helemaal wilde leegdrinken: 1-2.
Door de nederlaag van Melvin Theunissen (bord 4) was het kampioenschap voor de Vaalsenaren een feit: 1-3.
Inmiddels had Piet Gidding aan het eerste bord in behoorlijke stelling een stuk weggegeven, waarna hem  geen kansen meer geboden werden: 1-4. Richard Orbons (bord 2) deelde tenslotte het punt en bracht de eindstand op 1,5-4,5.

Al met al toch geen onaardig seizoen van KSV II. Een 3e plaats met 23½ bordpunten is voorwaar geen slecht resultaat.

Hieronder de resultaten van de spelers van beide teams. Andy Nelissen scoorde het best op het eerste team: hij stond slechts één remise toe! Op het tweede team was Ron Mols degene met de hoogste score. Ook hij bleef ongeslagen (over 4 partijen). Hij speelde echter ook 2 keer op het 1e team waar hij ook 100% scoorde!

scoretabel2002 (99620 bytes)

6e ronde 16/03/03  Brunssum II - KSV I - 2½-5½

One more to go!

Al doet de uitslag anders vermoeden, het ging vandaag zeker niet van een leien dakje. Er werden veel rommelige partijen gespeeld waarvan de uitslag ook ander had kunnen zijn. De enige die overtuigde was Walter Kunstek die zonder schroom Van Kersschaver aan de kant zette. Glenn Freer was blij met de winst tegen Jos Jeurissen en ook Ralph Engelen mazzelde tegen Boh. Peter Salden won omdat zijn tegenstander (Brasse) iets te gretig wilde zijn. Verder waren er drie remises. Andy Nelissen tegen de sterke Schotanus, Arno Ypelaar (in een rommelige partij) tegen Maarten Sincovec  en Ed Golob tegen Gransier. Enkel Josef Stupp verloor in een te snelle partij tegen Dohmen.

Een niet overtuigende winst maar toch voldoende om met volle moed de laatste ronde tegemoed te gaan. Dan moeten we nog aantreden tegen koploper Fianchetto die welliswaar 1 matchpunt (12/32) meer heeft meer ook een bordpunt minder dan de KSV (11/33). D'r is dus maar één mogelijkheid: winnen om te promoveren! Op naar de laatste ronde op 13 april in Urmond!

 

6e ronde 16/03/03  Geleen V - KSV II  2 - 4

Kerkrade 2 is niet te houden!

Het is zondagmiddag, even na 16.30 uur en "we" (het 2e) zijn alweer thuis! We hebben gewonnen met 4-2 uit tegen Geleen 5. Niemand van ons had verloren. Wel begonnen we met een achterstand van 1-0, omdat we helaas niet compleet waren. Maar dat maakte niet uit. Want binnen een uur had Rick van der Veen (op bord 6) de stand al gelijk getrokken. Qua leeftijd was Rick aan zijn tegenstander gewaagd. Want met 14 jaar was Rick slechts één jaar ouder. Hoewel ik niets van de partij gezien heb, moet het er in de partij heftig aan toe zijn gegaan. Want Rick stond eerst een toren achter, maar wist uiteindelijk toch nog overtuigend te winnen. Richard Orbons liet daarna (op bord 1) niet zolang op zich wachten. Zijn tegenstander maakte in de 6e zet een blunder, waardoor Richard met een stuk meer vrij eenvoudig naar de overwinning toe kon werken. We stonden al voor: 1-2. Enige tijd later was het Melvin die een remise kon binnen halen (op bord 5). Nu duurde het een tijdje alvorens Ron (op bord 4) overtuigend op materiaalvoordeel kon komen. Zijn tegenstander restte niets anders dan opgeven. Tussenstand: 1,5-3,5. Ikzelf (Jos dus voor de lezer) had op bord 3 een harde dobber aan Ali, de vader van de 13-jarige Pietje (?) op bord 6. Ali bouwde een stugge verdediging op tegen het Vinken-systeem. Wellicht doordat ik met wit teveel druk zette op de koningsvleugel, besloot Ali tot een lange rokade. Na 32 zetten bood ik Ali remise aan, die hij na een korte denkpauze accepteerde. Hij was er zichtbaar tevreden mee. Ik ook, want mijn klok gaf nog maar enkele minuten speeltijd aan. Ali was dus sportief, hoewel hij de partij bij het uitspelen van mij verloor. Maar dat telt niet. En dat is maar goed ook. Iedereen was derhalve behoorlijk tevreden. Eindstand: 2-4 in ons voordeel.

Wat jammer nu dat we de 1e competitiewedstrijd tegen De Juiste Zet uit Noorbeek verloren hebben. Zelfs als DJZ vandaag van Fianchetto heeft verloren en wij in de laatste ronde tegen Fianchetto winnen, dan komen we nog juist één puntje tekort voor een gedeelde 1e plaats. Maar ja, over hoe dit alles precies zit, kan onze webmaster @rno @rmati Ypelaar u binnenkort ongetwijfeld meer vertellen! Au revoir et bon temps! (Tekst: Jos Kleijnen)

5e ronde 02/02/03  KSV I - DJZ II 4½-3½

Beide KSV-teams blijven in de winning mood. Kerkraads eerste team won welliswaar van De Juiste Zet II, maar op het randje. Twee partijen gingen verloren, van Ralph Engelen en Ed Golob tegen resp. Den Hoed en Senden. Drie eindigden  in remise (Glenn Freer- R. Dera / Richard Orbons - Marielle Meijs en Josef Stup tegen Harry Peek). Winst was er voor Andy Nelissen tegen Hein Gidding, Walter Kunstek tegen L.Curfs en Arno Ypelaar tegen Frits Werts. Net genoeg voor een nipte overwinning maar ook dit zijn 2 matchpunten. Op naar de voorlaatste ronde uit naar Brunssum. KSV I staat op een derde plaats maar er is nog ruimte om 2 plaatsen te stijgen.

5e ronde 02/02/03  KSV II - Voerendaal IV 4-2

Ook KSV II gaat het voor de wind. Al kregen ze 2 bordpunten kado omdat Voerendaal slechts met 4 mensen kwam opdagen. Trieste zaak! Zodoende mochten Piet Gidding en Simon Weitman  toekijken hoe Ron Mols van Elzinga won en Jos Kleijnen Bouwmans versloeg. Dat waren al 4 punten. De twee verliespunten werden geleverd door Roger Burgers en Jo Steinschuld tegen resp. Lenaers en Heres. KSV II is met 7 matchpunten een degelijke subtopper.

uitslagen en standen van beide teams klik hier

4e ronde 12/01/03  MSV-VSM II - KSV I  1 - 7

Ook de uitwedstrijd naar Maastricht op 12 januari  werd met ruime cijfers gewonnen. Hiermee heeft de KSV het kampioenschap nog binnen bereik, in de wetenschap dat koploper Fianchetto (1 punt meer) en Hoensbroek (die evenveel punten als de KSV (7/22) heeft) nog tegen elkaar moeten. Maar dan moet ons team ook de overige wedstrijden winnen. Dus lijkt het ietwat te voorbarig om over de eerste plaats te speculeren maar omdat een club nu eenmaal een streven moet hebben doen we het toch maar.

MSV-VSM IV - KSV II  2 - 4

In navolging van KSV I deed ook ons tweede team goede zaken. Deze overwinning was belangrijk om aansluiten bij de koplopers te behouden. Al lijkt de afstand tot DJZ wel erg groot met 3 punten achterstand. Deze achterstand is er ook op Fianchetto maar tegen deze tegenstander mag KSV II nog aantreden. In ieder geval mag KSV II zich de beste sub-topper noemen.

3e ronde 15/12/02  KSV I - Heerlen III  6 - 2

Zondag 15 december werd wederom een  thuiswedstrijd gespeeld. Heerlen III was dit maal onze tegenstander.  En ook de Heerlenaren werden met de zelfde cijfers als Schaesberg naar huis gestuurd: 6-2. Met vijf keer winst (voor Andy Nelissen, Arno Ypelaar, Peter Salden, Josef Stupp en Richard Orbons) mochten we uiterst tevreden zijn. De twee remises waren van Ed Golob en Glenn Freer. Alleen Ralph Engelen verkeek zich op tegenstander Rinus van Dinten. Aardige prestatie tot nu toe, al moeten we ons tegen de "zware" tegenstanders nog bewijzen.

Klik hier voor een foto-impressie

uitslagen en standen van de beide teams klik hier.

KSV II - Attaque 3-3

Tegenstander van Kerkraads 2e team was Attaque. Deze ronde verliep niet zo soepel als de vorige. Maar uiteindelijk konden beide teams toch met een tevreden gevoel huiswaarts keren. De 3-3 was terecht, al rook het op het eind naar winst voor KSV.  In het eindspel had Jan Ypelaar welliswaar een kwaliteit meer maar uiteindelijk bleek hier toch niet meer dan remise in te zitten. Ook Ron Mols remiseerde. Jos Kleijnen en Roger Burgers wonnen beiden hun partij en Andre Opstal en Piet Gidding moeten het onderspit delven.   Klik hier voor een foto-impressie

2e ronde 24/11/02  KSV I - Schaesberg II  6 - 2

Door Walter Kunstek

Op zondag 23 november j.l. werd de eerste thuiswedstrijd tegen Schaesberg gespeeld.
Onze startpositie was meteen al slecht er moest namelijk een achterstand van 1 punt worden weggewerkt.
Want Arno Ypelaar  had namelijk vooruitgespeeld tegen Ten Berge, dit op verzoek van Schaesberg. Dit vooruitspelen was Arno niet zo goed afgegaan. In een afruilvariant van de Caro-Kann opening probeerde Arno een nieuwe zet uit maar dit openingsexperiment leverde snel een stelling van dood en verderf op. Dit liet Arno tot het besef komen dat opgave het beste was.

Na anderhalf uur spelen op zondag werd de achterstand weggewerkt. In een zij-variant van de Franse doorschuifvariant wist Walter Kunstek zijn tegenstander Raub meteen met een dubbel pion op de g-lijn op te zadelen. Uiteindelijk ging zijn tegenstander middels deze zwakte mat.

Kort daarna zorgden Ralph Engelen en Jozef Stupp voor de beiden remises in deze match. Beiden hadden een gelijke stelling opgebouwd die meer dan deling van de punten niet toeliet.
Na deze wapenfeiten bleef de wedstrijd gelijk op gaan doch was dit ogenschijnlijk want aan twee borden stond Kerkrade beduidend beter en andere partijen waren gelijk.

Maar het zal allemaal moeten worden bewezen, al snel kwam Ed Golob met dit bewijs. Met veel gelaveer in de Italiaanse opening wist hij zijn pionvoorsprong uiteindelijk in groot materieel gewin tegen Coenjaerts omzetten en de zege was een feit.

Vervolgens voegde Peter Salden een vol punt toe zodat de eerste vier punten een feit waren. Vanuit een spectulaire Siciliaanse opening wist Peter met een geweldige aanvalsgolf op het punt h7 middels de 35ste zet met de witte g-pion op 7 zijn tegenstander Ortmans mat te zetten.

Intussen was Andy Nelissen op beslissend voordeel tegen Beugels gekomen. Kort voor de tijdscontrole mistte de tegenstander van Andy de beste voortzetting en kwam deze in zeer slecht eindspel terecht dat uiteindelijk ook dan niet meer houden bleek te zijn na analyse.

De zege was nu een feit met een nog een partij bezig.

Glenn Freer had uit een geweldige Umfesselung weten te bevrijden nadat zijn tegenstander Corneth hem met een stukoffer tegen de muur gespeeld. Uiteindelijk bleek de tegenstander van Glenn dit stuk in het eindsspel te missen waardoor nog een punt aan het konto van Kerkrade werd toegevoegd.

Hierdoor werd de eindstand zes tegen twee met de opmerking dat de hoogte van de uitslag een beetje geflateerd is. Klik hier voor een foto-impressie

Ypelaar, A.J. - Berge, H.J.M. ten 0 - 1; Nelissen, A. - Beugels, W.P. 1 - 0; Freer, G.W.J. - Corneth, H.J.M. 1 - 0; Kunstek, W.R.H. - Raub, H. 1 - 0; Golob, E.F.J. - Coenjaerts, R. 1 - 0; Salden, P. - Ortmans, L.A. 1 - 0; Stupp, J. - Esser, F.W. ½ - ½; Engelen, R.M.J. - Thomas, H. ½ - ½

2e ronde 24/11/02  KSV II - Schaesberg III   5 - 1

klik hier voor een foto-impressie

KSV II deed evengoede zaken als ons eerste team. Schaesberg III werd ook met ruime cijfers overwonnen. De overwinning kwam alsvolgt tot stand:

Kleijnen, J.G.V.M. - (n.o.) 1 - 0 rgl; Orbons, R.G.R. - Kuijper, C. 1 - 0; Mols, R. - Ketzer, S. 1 - 0; Opstal, A. - Janssens, A.W.J.M. 1 - 0; Gidding, P. - Konsten, W. 1 - 0; Weitman, S. - Palm, J.L.J. 0 - 1

uitslagen en standen van de beide teams klik hier.

1e ronde 06/10/02 Hoensbroek ME I - KSV I  4 - 4

De eerste ronde van de Limburgse bondscompetitie verliep voorspoedig voor Kerkraads eerste team. Hoewel het verlies van de zieke Josef Stupp (tegen Lafleur) niet veel goeds voorspelde. De snelle winst van Ron Mols tegen Kerkhofs en Ralph Engelen die listig van Everse won keerde de kansen voor KSV I. Een ondoorzichtige partij tussen Andy Nelissen en Ger Hahn wist Andy in winst om te zetten. Gezien deze voorsprong konden Walter Kunstek en Arno Ypelaar (tegen resp. vd Berg en vd Wal) remise aannemen om vervolgens te vertrouwen op een halfje van bord 4 en 5. Dit halfje bleef echter uit. Peter Salden had de betere aanval maar liet zich de beslissende pion afsnoepen door Pluijmen. En Glenn Freer speelde tegen Bruls een pittige partij die de laatste echter wist te winnen. Toch waren beide partijen redelijk tevreden met het gelijkspel.

 glenn hme.jpg (44272 bytes)
de laatste partij: Freer - Bruls

DJZ III - KSV II 4 - 2

KSV II wist de eerste wedstrijd niet te winnen. In een uitwedstrijd tegen De Juiste Zet uit Noorbeek werden door de KSV'ers slechts 2 punten gescoord. Ook in een competitie met zes-tallen is dit te weinig. Meer hierover later deze week.

 

 

Het resterende programma van dit seizoen:

3e ronde 15/12/02 KSV I - Heerlen III  /  KSV II - Attaque

4e ronde 12/01/03 MSV/VSM II - KSV I  /  MSV/VSM IV - KSV II

5e ronde 02/02/03 KSV I - DJZ II  /  KSV II - Voerendaal IV

6e ronde 16/03/03 Brunssum II - KSV I  /  Geleen V - KSV II

7e ronde 13/04/03 KSV I - Fianchetto I  /  KSV II - Fianchetto II
(Deze laatste ronde wordt gezamelijk gespeeld in Urmond)

klik hier voor een verslag van de competitie seizoen 2001/2002.

klik hier voor een verslag van de competitie seizoen 2000/2001.