Lisb competitie
seizoen 2000/2001

Laatste ronde
Brunssum 2 - Kerkrade 1: 2 - 6
De laatste ronde op 8 april verliep voor beide teams perfect. Er werd weer een gezamelijke eindronde gespeeld in Motel de Valk in Urmond. KSV I won met 6-2 van Brunssum II en blijft hierdoor in de eerste klasse. Ons eerste team behaalde zelfs een vijfde plaats, nog voor DJZ, Brunssum en Gess .

BRUNSSUM 3 - KERKRADE 2 2,5 - 5,5
door Jos Kleijnen (8 april 2001)
Eind goed al goed!
De competitie zit erop. Kerkrade 2 heeft dit seizoen twee mooie overwinningen binnen gehaald en staat op een veilige zesde plaats. De missie van dit seizoen, klassenbehoud, is geslaagd. Eind goed al goed dus.
Maar achteraf is het makkelijk praten. Bij het zien van de uitslag zou je denken dat het een gemakkelijke middag is geweest voor Kerkrade 2. Nou dat was het ook, maar van tevoren was dit maar heel moeilijk te voorspellen. We wisten dat we ons tegen hekkensluiter Brunssum 3 zelfs een kleine 5-3 nederlaag zouden kunnen veroorloven, om toch nog zeker te zijn van klassenbehoud. Maar dat we met zulke royale cijfers zouden winnen, durfde vooraf niemand te voorspellen.
Even voor halfvier was het Ron die het eerste punt namens Kerkrade 2 liet aantekenen, 0-1. Hij trof het, want hij had de eer om tegen de enige (jonge) vrouw in het gezelschap te mogen uitkomen. Binnen het volgende half uur waren André en Fritz aan de beurt om hun partij te besluiten met een overwinning, 0-3. En hiermee beschikten we als team in feite al over het benodigde aantal punten. Vervolgens was het deze middag helaas Wiel, die voor de Kerkraadse zijde tegen een nederlaag aan liep, 1-3. Hij moest het opnemen tegen een 16-jarige jeugdspeler die onlangs bij de A/B jeugd het Limburgs kampioenschap voor viertallen had gewonnen.
Rond kwart over vier liet Jos de teller voor Kerkrade weer in positieve richting vooruit klikken, 1-4. Na een pittige partij tegen zijn nog zeer jeugdige tegenstander van 11 jaar, wist hij deze toch 'aan de kant' te zetten. Het ongecompliceerde en strijdlustige spel van zijn tegenstander maakte niettemin een opvallende indruk en werd ook als een verademing ervaren. Wie weet waar dit talent over een jaar of vijf toe in staat is.
De overige drie partijen werden tegen de klok van vijven beslist. Simon moest op het nippertje zijn meerdere erkennen in zijn opponent, 2-4. En Roger speelde een partij die al geruime tijd het karakter van een remise droeg, 2,5 - 4,5. Tenslotte was het Jo Steinschuld die met een mooie torenwinst, de eindstand in het voordeel van Kerkrade 2 wist te bepalen op, 2,5 - 5,5!
KSV II - Brunssum III (foto:LD)

Ronde 6: KSV I wint weer!

Het eerste team van de KSV weet weer wat winnen is.  Na de winst op Schaesberg in de vorige ronde werd ook tegenstander Gess verslagen. Gess was mededegradatiekandidaat dus was dit een belangrijke winst. Mede verantwoordelijk hiervoor was de terugkomst van Patrick Höhensteiger. Hij soorde vlug aan het eerste bord. Ook Ralph Engelen en Josef Stupp haalden relatief snel de punten binnen. Moeizamer edoch voldoende voor de volle mep volgden Glenn Freer en Arno Ypelaar. Samen met twee remises (van Ed Golob en Peter Salden) genoeg voor 6 punten. Zodoende was het slippertje van Walter Kunstek niet onvergeeflijk. Tijdens de finale in Urmond wordt tegen Brunssum II gespeeld. Met die twee punten erbij staat het eerste team van de KSV  helemaal safe en is behoud een feit. Dus is het zaak de winnende trend door te zetten.

DE KLEINE MARGES

door Jos Kleijnen

Wat Kerkrade 2 in de competitie al eerder ondervond, gebeurde ook nu weer. Met het kleinst mogelijke verschil werd een wedstrijd verloren: 4,5 - 3,5. Tegenstander was deze keer het Maastrichtse MSV.

De start van Kerkrade 2 was veelbelovend en ook goed. Roger wist evenals de vorige keer zijn partij binnen no-time te winnen, maar nu op bord 1: 0-1. Niet veel later had ook Wiel met zijn tegenstander 'afgerekend': 0-2.

Daarna gind het moeizamer. Jan werd in de tang genomen en moest na een verbeten strijd kapituleren: 1-2. Ron verspeelde in een moeilijk eindspel jammergenoeg zijn winstkansen. De mooie voorsprong die hij met een kwaliteit méér bezat (toren + loper tegen paard + loper), wist hij niet te consolideren: 2-2.

Fritz had het deze middag eenvoudiger. Hij speelde tegen de enige dame in het gezelschap en wist een voorsprong van twee pionnen op te bouwen. Samen met de open lijnen waarover hij beschikte, was dit ruim voldoende om de winst binnen te halen: 2-3. André trof op bord 2 de huidige nummer 1 van de interne competitie van MSV. Desondanks wist André gevaar te stichten door middel van een stukoffer. Er ontstond een lastige stelling, maar de tegenstander trok toch aan het langste eind: 3-3.

Alles hing nu nog af van de wedstrijden van Jo en Jos. Jo wist een sterke aanval op te bouwen. Hij dacht zelfs dat hij gewonnen stond. Maar ergens in het middenspel sloegen de kansen om en kon hij niet anders dan de partij opgeven: 4-3. Helaas bood de stelling op het bord bij Jos geen enkele winstkans meer. De tegenstander had de gehele partij op het afruilen van de stukken gespeeld. Jos restte niets anders dan het remise-aanbod aan te nemen. Aldus ontstond de eindstand 4,5 - 3,5.

Saillant detail van de wedstrijd was dat deze ook op leeftijd nipt werd 'verloren'. Wiel, die dit seizoen bijzonder goed spel vertoont, moest het met zijn 80 jaar afleggen tegen de 82-jarige Lambert Nicolaes van MSV. Overigens wonnen beide spelers overtuigend hun partij!

Op 8 april aanstaande volgt alweer de laatste competitiewedstrijd van Kerkrade 2 voor dit seizoen. Tegenstander is dan hekkesluiter Brunssum 3. De uitdaging voor deze wedstrijd is duidelijk, namelijk opgebouwde winstkansen verzilveren. Slaagd Kerkrade 2 in deze opzet, dan kent het seizoen 2000/2001 toch nog een mooi slotakkoord!

 

 

Ronde 5: eerste winst voor beide teams! KSV I - Schaesberg II 5 - 3
Deze winst was broodnodig. De enige manier om direkte degradatie te ontlopen. Nu hebben we het heft zelf in handen. Winnen in de volgende ronde tegen GESSIII en eventueel ook punten pakken tegen BrunssumII en we blijven in de 1e klasse. Raimond Speckgens speelde remise tegen Lei Ortmans. Het vervolg zag er in eerste instantie niet goed uit. Reeds vanuit de opening verloor Ed Golob zijn partij tegen Tammen. De winst van Ralph Engelen op Herman Raub gaf de medespelers echter een gerust gevoel. Alleen Josef Stupp verloor nog zijn partij tegen Rene Coenjaerts maar verder ging het voor de wind. Arno Ypelaar had de avond van tevoren net iets minder gedronken dan Walter Beugels en mocht een punt bijschrijven. Walter Kunstek won van Jos Balter en Peter Salden maakte het helemaal spannend. Een op het oog gewonnen stelling verbouwde hij door middel van een verkeerde zet om in een knal verloren stelling. Maar de tegenstander Bert Corneth had zoveel tijd verbruikt dat hij zijn 40 zetten niet haalde binnen de limiet. Het winnende punt was binnen en dus kon Duindam remise geven tegen Glenn Freer waarmee de totaalstand op 5-3 in het voordeel van de KSV kwam.


Kerkrade 2 veert op na winst tegen Heerlen 3

 Door Jos Kleijnen

Afgelopen zondag 4 februari behaalden de spelers van Kerkrade 2, in de vijfde ronde van de competitie, eindelijk hun eerste overwinning van dit seizoen. De derby tegen Heerlen 3 droeg het karakter van een ouderwetse klassieker, vol mét spanning én een vriendschappelijke sfeer. Schaken in een dergelijke ambiance is puur genieten voor de liefhebber van deze sport.

 De wedstrijd verliep voor Kerkrade in grote lijnen volgens het best denkbare scenario. De teamopstelling was aangepast aan de tegenstander en enigszins op zijn kop gezet. Want met vooral een sterke bezetting op de eerste vier borden, liggen doorgaans de kansen tegen Heerlen 3 op de borden 5 tot en met 8. Daarom ook verhuisden Jo Steinschuld en Roger Burgers voor deze gelegenheid naar respectievelijk bord 7 en 8. De opzet slaagde, want beide spelers wisten de eerste bordpunten te veroveren tegen respectievelijk Jo Coort en Jo Balter: 2-0. Enige tijd later moest helaas André Opstal op bord 5 na een te gretige aanval zijn meerdere erkennen in Jo Paffen: 2-1.

Vervolgens brak er een spannende periode aan. Vooral op bord 1 met de onvermoeibare Wiel Slangen tegen Ceril Muijrers en op bord 3 met Fritz Höhensteiger tegen Marcel Drummen stonden de borden 'in brand'. Als eerste wist Wiel een dreigend mat op h7 te ontzenuwen door de koning van de tegenstander doorlopend onder vuur te houden. Na een spannende zettenreeks wist hij zodoende remise af te dwingen. Even later was het de beurt aan Fritz. Want Fritz bleek vanuit een schier onmogelijke situatie toch in staat om evenals zijn tegenstander een pion tot koningin te promoveren. Na afruil restte ook op dit bord niets anders dan remise overeen te komen: 3-2.

Met nog drie spelers achter de borden, brak nu de laatste periode aan. Voor Kerkrade 2 leek er geen vuiltje meer aan de lucht. Want bij de comfortabele stand van 3-2, stonden Ron Mols tegen Henk Reintjens en Jos Kleijnen tegen Mark Bremers op remise. Harald Kriechelberg had tegen Martin van Rens op bord 4 zelfs de volle winst op het bord staan. Begrijpelijkerwijs namen daarom de tegenstanders van Ron en Jos, na overleg met hun teamleider, vooralsnog géén genoegen met remise. Pas nadat Harald de winst tegen Martin van Rens binnenhaalde, kwam Ron Mols met Henk Reintjens op bord 6 remise overeen. Jammer genoeg wist op datzelfde moment Mark Bremers op bord 2 Jos toch nog te verleiden de remise uit handen te geven. De eindstand werd hierdoor 4,5 - 3,5 in het voordeel van de thuisploeg. Bijna dus een overwinning om in te lijsten.

De volledige uitslag volgt hieronder:

KSV II - Heerlen III 4½ - 3½

1. Wiel Slangen zw (1456)         Ceril Muijrers w (1672)   ½ - ½

2. Jos Kleijnen w * (1429)        Mark Bremers zw (1595)    0 - 1

3. Fritz Höhensteiger zw (1513)   Marcel Drummen w (1574)   ½ - ½

4. Harald Kriechelberg w (1630)   Martin van Rens zw (1420) 1 - 0

5. André Opstal zw (1530)          Jo Paffen w (1659)       0 - 1

6. Ron Mols w (1477)              Henk Reintjens zw (1494)  ½ - ½

7. Jo Steinschuld zw (1528)       Jo Coort w * (1446)       1 - 0

8. Roger Burgers w (1771)          Jo Balter zw (----)      1 - 0

met dank aan Frits Esser voor de foto's!

Ronde 4: Heerlen II - KSV I 5 - 3
Het wil maar niet. Ook deze ronde geen winst. Enkel Glenn Freer en Ed Golob konden hun partij winnen. Arno Ypelaar verloor te snel, Ralph Engelen gaf een pion te veel weg en ook Raimond Speckgens pakte geen punten. Walter Kunstek vocht nog voor het laatste punt (er zat toen nog een gelijkspel in),  maar het mocht niet baten. De remises van Josef Stupp en Peter Salden konden aan dit vierde verlies op rij niets meer veranderen.

Ultimo Vero - KSV II 4½ - 3½

Deze keer wederom verlies maar wel nipt. Winst was er voor Ron Mols en Andre Opstal. Maar naast drie remises (Wiel Slangen, Jos Kleijnen en Simon Weitman) niet genoeg bordpunten om eens wat matchpunten bij te schrijven. De eerste drie borden konden niet winnen. Harald Krichelberg, Fritz Höhensteiger en Jo Steinschuld bleven puntloos.

 

Ronde 3: KSV I - Voerendaal II 2 - 6

De 3e ronde verliep eender als de vorige twee ronden. Het lijkt alsof de KSV in een diepe dip zit. Vooralsnog worden er te weinig bordpunten gepakt. Het resultaat: een pijnlijk verlies tegen het 2e van Voerendaal. Met als enig verschil dat de vorige twee ronden gewonnen zouden moeten zijn, terwijl deze tegenstander duidelijk overlegen was. Slechts twee winstpartijen deze keer. Ed Golob en Josef Stupp waren hun tegenstanders te slim af; de rest verloor. De stand op de ranglijst spreekt boekdelen. Dat heet in voetbaltaal dat je niet "lekker kunt overwinteren".

KSV II - Voerendaal III 3-5

Ook bij het 2e team van Kerkrade verliep deze 3e ronde niet soepel. Hier slechts een winstpartij (Jan Ypelaar) en vier remises ( Jos Kleijnen, Wiel Slangen, Roger Burgers en Ron Mols). Ook hier zullen de punten gehaald moeten worden in 2001!

2e ronde: VSM II - KSV I 5 - 3

Ook in de 2e ronde wist KSV I geen matchpunten te behalen. Ook hier was het zelfde motto aanwezig zoals in de eertse ronde: winst voor het oprapen maar niet pakken. Als eerste wist Arno Ypelaar het verkregen voordeel tegen Maarten Van Gils niet in winst om te zetten. Hij moest uiteindelijk genoegen nemen met remise.  Ralph Engelen offerde een paard voor een pracht van een aanval maar ook hij miste de winst die voor 't oprapen lag. En ook Walter Kunstek had winstkansen zonder deze te kunnen verzilveren. Glenn Freer moest zich tevreden stellen met remise tegen Oosterman maar Ed Golob kwam niet langs zijn tegenstander. Wel wisten Raimond Speckgens en Peter Salden hun partij te winnen waardoor Josef Stupp gedwongen werd door te spelen in een remisestelling om nog een matchpint uit de wacht te slepen. Uiteindelijk kon hij echter geen winst forceren en verloor zelfs de partij.

Eijsden KSV II 6½ - 1½

Ook KSV II wist niet te winnen op hun eerste speeldag. Naast slechts 3 remises (van Jos Kleijnen, Frits Höhensteiger en Andre Opstal) werd aan de overige borden verloren. De volgende ronde krijgen zowel KSV I asl ook KSV II een team van Voerendaal (II+III) op bezoek. Moge het tij dan keren.

Het programma:

10 december: KSV I - Voerendaal II, KSV II - Voerendaal III

14 januari: Heerlen II - KSV I, Ultimo Vero - KSV II

4 februari: KSV I - SVS III, KSV II - Heerlen III

18 maart: Gess III - KSV I, MSV I - KSV II

8 april: Brunssum II - KSV I, Brunsumm III - KSV II.

 

Ronde 1: Eerste thuisnederlaag KSV I

De eerste ronde verliep niet naar de verwachtingen. KSV I ging onderuit op eigen veld met 3½ - 4½ tegen het tweede team van De Juiste Zet. Dit terwijl DJZII op papier een van de te kloppen teams was. Nu zegt een totaalrating van zo'n 100 punten meer natuurlijk ook niet alles. KSV wist die papieren plusratingpunten niet om te zetten in matchpunten. Zo nam Ralph Engelen te snel remise tegen de beminnelijke Marielle Meys (who can blame him?). Ron Mols echter speelde veel te snel en verloor dus ook dienovereenkomstig. Peter Salden wist wel te winnen van R. Dera evenals Walter Kunstek en Glenn Freer (van resp. Vagner en Snoeck). Daarentegen werd er op de overige borden verloren. Josef Stupp kwam niet langs F.Werts en ook Ed Golob moest het punt afgeven aan Kluter. Tenslotte wist ook Arno Ypelaar zijn partij tegen Lei Curfs niet in winst om te zetten. Voldoende voor de eerste gevoelige nederlaag. De volgende ronde (uit tegen VSM III) zal ook niet gemakkelijk worden, maar bij winst zullen de missers van deze ronde weer snel vergeten zijn. 

KSV II kon nog even uitrusten deze ronde. Zij waren vrij vanwege een reorganisatie van o.a. groep 2B waardoor de Postertoren naar 2c verhuisde. Destemeer tijd is er voor de mentale en fysieke voorbereiding tegen Eijsden.