Externe Competitie seizoen 2001/2002:

Ronde 7

Heerlen II - KSV I - 5½ - 2½

Deze finaleronde op 14 april in Urmond stond er niet zoveel meer op het spel voor KSV I, er vanuitgaande dat Fianchetto zou winnen van Brunssum II. Dit was echter niet het geval. Dit betekende dat indien KSV had gewonnen van tegenstander Heerlen, het Kerkraadse eerste team zelfs kampioen in de 1e klasse geworden was. Dit zou echter te veel van het goede geweest zijn. Heerlen won deze wedstrijd en mag komend jaar in de promotieklasse vertoeven. Ontevreden over dit seizoen konden we echter niet zijn.   Jammer dat we in het begin te veel punten lieten liggen (onnodig puntverlies tegen Gess en Fianchetto), ander waren er waarschijnlijk wel kampioens-aspiraties geweest.  

Nieuwkomer Andy speelde weer sinds lange tijd voor de KSV, echter niet met het beoogde resulaat. Hij verloor zijn partij tegen van Haren. Voor de eerste nul tekende echter Josef Stupp, Hans Gruizen was de dader. Ralph Engelen verloor daar waar zijn tegenstander Genders in tijdnood kwam. Dan moet je nou net niet ook gaan vluggeren.   Ook Walter Kunstek kon niet winnen van tegenstander Mulder. Arno Ypelaar kwam niet verder dan remise tegen Uckermann. Wel was er winst voor Peter Salden (tegen v.d. Burgt) en Glenn Freer (tegen Richard Evers). Die laatste winstpunten voorkwamen erger, maar dit neemt niet weg dat Heerlen ons de grootste nederlaag van het seizoen toebracht. Dus kunnen we niet anders concluderen dat Heerlen terecht kampioen is geworden in deze klasse. Proficiat!

Glenn Freer was de topscorer dit seizoen. Met 5 uit 7 behaalde hij een score van 71%. Ook Ralph Engelen en Josef Stupp presteerden ruim voldoende: beiden 4½ uit 7, een score van 64%. Ron Mols en Peter Salden haalden ook dezelfde score: 67%, d.w.z. 4 uit 6 partijen. Ed Golob kwam nog net in de plus: 3½ uit 6 en 58%. Onder de maat presteerde Walter Kunstek (3½ uit 7) en Arno Ypelaar (3 uit 6). Invaller Jo Steinschuld deed het daarentegen wel goed. Hij viel 2 keer in en scoorde 75%: 1½ punt. Andy Nelissen en Wiel Slangen bleven in deze laatste ronde puntloos.

MSV I - KSV II 5 - 3

In de 2e klasse A mogen we MSV feliciteren. Zij wonnen deze ronde van KSV II met 5-3. MSV eindigde hiermee ruim op een eerste plaats. Ook KSV II deed het niet slecht dit seizoen. Zo'n 50 % score: 2x winst, 2x verlies en 1x gelijk. Zij eindigden net zoals KSV I op een 3e plaats.

Tijdens deze wedstrijd tegen MSV werd er slechts een partij gewonnen, en wel door Jos Kleijnen. Simon Weitman, Frits Höhensteiger, Andre Opstal en Jo Steinschuld maakten allen remise. Roger Burgers, Jan Ypelaar en Richard Orbons verloren hun partij.

Nog enkele cijfertjes: van de spelers (van KSV II) die alle wedstrijden meespeelden deden Andre Opstal en Frits Höhensteiger het 't beste: beiden behaalde 3½ uit 5, een score van 70%. Piet Gidding speelde slechts 3 x mee maar behaalde de volle winst uit deze partijen, een score van 100%. Jan Ypelaar, Wiel Slangen en Richard Orbons behaalden allen een score van 50%.
De rest presteerde onder de maat. Jos Kleijnen (1½ uit 4, 37%), Simon Weitman (1 uit 3, 33%). Jo Steinschuld haalde 1½ uit 5, een 30% score. Terwijl Jo op het eerste team 2x inviel en hier ook 1½ punt uit scoorde. Hier lijkt een stijgende lijn zichtbaar. Het meest opvallend was de  prestatie van Roger Burgers, notabene vorig jaar de topscorer van dit team: met slechts 1 punt uit 5 partijen een score van 20%.

Ronde 6

Deze ronde (17 maart) werd de prestatie van vorige maand zelfs overtroffen. KSV I won met 1-7 van Brunssum II. Ietwat geflateerd was de uitslag echter  wel.

De tegenstander van Walter Kunstek kwam niet opdagen dus we konden met een punt voorsprong beginnen.

Glenn Freer speelde tegen Bjarne van Kersschaver. De partij eindigde in remise. Op bord drie werkte Arno Ypelaar zich in de nesten tegen Bram Brasse. Bram kreeg de gelegenheid een stuk te offeren waar een duidelijk betere stelling door ontstond. Maar ja, deze ook winnen is een andere zaak. Tijdens het zinderende slot maakte hij de verkeerde keuze. Ook Ed Golob won zijn partij tegen Jos Jeurissen.

De tweede remise was afkomstig van Ralph Engelen. Tegenstander was Paul Thissen. Ook de laatste drie borden leveren een winstpunt:  Josef Stupp won van Bastiaan Boh, Ron Mols won met een prachtig mat in 5 van Ron Dohmen (zie de partij hieronder) . Jo Steinschuld tenslotte maakte gebruik van te weinig theoriekennis van Theo Gransier waardoor de eindstand 1-7 werd.

Ron Mols - Ron Dohmen

 1. e2-e4c7-c6
 2. d2-d4d7-d5
 3. Pb1-c3d5´ e4
 4. Pc3´ e4Lc8-f5
 5. Pe4-g3Lf5-g6
 6. Lc1-e3Pg8-f6
 7. Pg1-f3h7-h6
 8. Lf1-c4d7-d6
 9. 0-0Pb8-d7
 10. Pf3-h4Lg6-h7
 11. Tf1-e1Pd7-b6
 12. Lc4-b3Lf8-e7
 13. Ph4-f3Pb6-d5
 14. Dd1-d2Dd8-c7
 15. c2-c4??Le7-b4
 16. Dd2-d1Lb4´ e1
 17. c4´ d5Le1´ f2+
 18. Le3´ f2c6´ d5
 19. Ta1-c1Dc7-b6
 20. Lb3-a4+Ke8-7
 21. Tc1-c5Db6´ b2
 22. Tc5-b5Db2´ a2
 23. Tb5´ b7+Ke7-d6
 24. Pf3-e5Lh7-g6
 25. Lf2-e1a7-a5
 26. Le1-d2Th8-b8??  wit geeft mat in 5
 27. Pe5´ f7+Lg6´ f7
 28. Ld2-f4+e6-e5
 29. Pg3-f5+Kd6-e6
 30. Pf5´ g7+Ke6-d6
 31. Lf4´ e5++

De laatste ronde tegen Heerlen II kan nog heel spannend worden. Indien Fianchetto punten knoeit en KSV wint zit er zelfs nog een kampioenschap in het verschiet.

KSV II

In de tweede klasse A werd slechts een wedstrijd gespeeld. MSV I won met ruime cijfers van DJZ III (6-2). Hierdoor werd MSV kampioen in deze klasse. Gefeliciteerd MSV! Kerkraads 2e team moet in de laatste ronde nog tegen MSV en kan bij een goed resultaat de 2e plaats behouden.

Ronde 5

KSV I - Eijsden 6-2

Kerkraads eerste team speelde thuis tegen Eijsden. Het werd met 6-0 een ruime overwinning voor de KSV.  KSV I heeft nog kansen op een kampioenschap, maar dan moet Fianchetto een steekje laten vallen tegen Brunssum. In dat geval hoeven de KSV'ers slechts beide wedstrijden (Heerlen en Brunssum) te winnen en het feest kan beginnen.

Onderstaand relaas over deze wedstrijd is van de hand van Ralph Engelen.

"Zoals wel vaker gebeurt, was ik weer als eerste klaar. Het was een (te)
eenvoudige overwinning. Mijn tegenstander weigerde het koningsgambiet met f6, een bekende blunder. Nadat ik zijn toren won met Dh5, De5:+, Dh8: gaf hij nog niet op en dacht even later met hetzelfde trucje mijn toren te kunnen
veroveren. Daarbij ging nog eens een paard verloren.
Hij speelde echter nog steeds door. Na 17 zetten was het mat echter
onafwendbaar :

Ralph Engelen - J Theunissen 1-0

Een half uurtje later kwam Jo Steinschuld remise over met zijn jeugdige
tegenstander Jasper Geurten (stap 4). Jo kwam niet zo goed uit de opening (gesloten siciliaans) maar zijn tegenstander wist het voordeel niet uit te buiten.

Jasper Geurten - Jo Steinschuld 1/2-1/2

Weer iets later behaalde Josef Stupp de tweede Kerkraadse overwinning. In
het eindspel (T+P+pionnen) stond hij een pion voor. De winst was echter niet zo eenvoudig omdat hij eerst nog de vrijpion van zijn tegenstander onschadelijk moest maken. Bovendien gaf Josef zijn tegenstander de kans hem mat te zetten, maar deze zag dit gelukkig niet. Na een afwikkeling,
waarbij de stukken en de vijandelijke vrijpion van het bord verdwenen, had
Josef een pion minder, maar zijn pion was niet meer te stoppen. Winst voor Josef zodoende.

Frans Broers - Josef Stupp 0-1

De derde overwinning was voor Glenn Freer. Na een gelijk opgaande strijd
ging tegenstander L. Mingels de fout in waardoor torenverlies niet meer te vermijden was:

Glenn Freer - L. Mingels 1-0

Ed Golob had niet zo'n goede dag. Zijn tegenstander Ed Baijens stond
actiever en had een groot ruimtelijk overwicht. Hij buitte dit voordeel uit en wist er een vrijpion uit te halen, die tot aan de voorlaatste rij kwam. Toen hield Ed het voor gezien.

Ed Baijens - Ed Golob 1-0

Walter Kunstek had het niet al te moeilijk tegen J. Michon. Al in de opening
had hij een ruimtevoordeel op de koningsvleugel. Nadat hij eerst wat pionnen had weggemaaid, konden de torens in actie komen en nog een paar lijnen worden geopend, waardoor de koning blootgesteld was aan allerlei dreigingen en Walter bovendien nog met o.a. een röntgenaanval dreigde.

J. Michon - Walter Kunstek 0-1

Ron Mols deed het niet zo goed tegen Ellen Baijens. In het middenspel raakte
hij een kwaliteit kwijt. Zijn tegenstandster dacht echter, daarmee niet te kunnen winnen en bood remise aan, wat Ron uiteraard accepteerde.

Ron Mols - Ellen Baijens 1/2 - 1/2

De laatste overwinning was voor Peter Salden. Hij kwam uitstekend uit de
opening (middengambiet) en moest het alleen nog afmaken. Hij zag echter over het hoofd dat zijn tegenstander met een kleine combinatie dameruil kon afdwingen, waardoor het grootste gevaar geweken was. Toch had hij nog altijd een vrijpion. Deze vrijpion, gecombineerd met de onveilige positie van de
vijandelijke koning, gaf hem echter de gelegenheid met allerhande tactische
grapjes te dreigen. Hij kwam tenslotte tot de zevende rij met zijn pion, waarna zwart zijn loper zou moeten geven om promotie te voorkomen. Hij had misschien nog door kunnen spelen, maar zijn tijd was op, en zo kon Peter de eindstand bepalen op 6-2."

Peter Salden - T. Bartels 1-0

KSV II was vrij deze ronde vanwege het wegvallen van Brunssum III. DJZ won deze 5e ronde van Heerlen, dus is het ook mogelijk dat DJZ van MSV wint in de volgende ronde. In dat geval heeft KSV II de mogelijkheid om tijdens de finaleronde kampioen te worden in de tweede klasse A. Want dan is MSV de te kloppen tegenstander. Ondanks het feit dat KSV II ook de komende ronde niet hoeft te spelen kan het dus nog knap spannend worden.

Ronde 4

Beide teams van de KSV  mogen tevreden overwinteren. Beiden hebben tot nu toe 5 punten verzameld. Met nog drie ronden te gaan lijkt KSV I veilig. KSV II heeft slechts nog een ronde te spelen, en wel de finaleronde op 14 april in Urmond tegen MSV. Dit omdat Brunssum III zich terug heeft getrokken en er nog een vrije ronde op het programma stond.

SVS III - KSV I   3½ - 4½

Ed Golob speelde zijn partij vooruit en dus mocht KSV I met een punt voorsprong naar Schaesberg. Aldaar ging het voorspoedig. Ralph Engelen en Peter Salden wonnen relatief snel en Ron Mols remiseerde. Glenn Freer tekende voor het winstpunt.  Wel was er verlies voor Arno Ypelaar en Walter Kunstek, beiden vanuit een betere stelling. Ook de partij van Josef Stupp ging verloren, maar de matchpunten gingen toch naar de KSV.

Sjaakmat - KSV II  4 - 4

Kerkraads tweede team speelde uit tegen Sjaakmat. Hier werden wederom goede zaken gedaan. Winst was er voor Frits Höhensteiger, Wiel Slangen en Richard Orbons. Piet Gidding mocht een regelmentaire winst bijschrijven vanwege het niet komen opdagen van de tegenstander. Wel moesten Andre Optal, Jos Kleijnen, Jo Steinschuld en Roger  Burgers het onderspit delven. Met dit gelijkspel komt het totaal aantal punten op 5. Hier kunnen er nog maar 2 bijkomen, dus lijkt een eventueel kampioenschap niet meer mogelijk. MSV heeft een totaal van 6 met nog twee wedstrijden te gaan.

KSV II speelt de laatste wedstrijd in Urmond tegen MSV. Indien MSV een steekje zou laten vallen tegen DJZ is er nog vanalles mogelijk. Wordt het toch nog spannend misschien.


ronde 3

Deze derde ronde was succesvol voor beide teams van de KSV. KSV I won overtuigend van DJZ2 en ook ons tweede team pakte een mooie winst tegen DJZ3.

KSV I - DJZ II  6-2

DJZ II kwam met een speler te weinig opdagen dus mocht Arno Ypelaar alweer meteen naar huis, maar wel met een punt op zak. De rest van de partijen liepen echter ook voorspoedig. Een verliespartij (van Peter Salden), twee remises (Ron Mols en Glenn Freer) en de overige spelers wonnen hun partij. Dit waren Walter Kunstek, Ed Golob, Ralph Engelen en Josef Stupp. Later in de week meer hierover.

KSV II - DJZ III  4½-3½

Ook bij DJZ III was er een man tekort. Daardoor kon Andre Opstal reeds een punt bijtekenen. Frits Höhensteiger, Piet Gidding en nieuwkomer Richard Orbons wonnen ook hun partij. Toch waren er drie verliespartijen en een remise te betreuren.

ronde 2

Gess II - KSV I  4,5 - 3,5

Uit naar Zitterd: een festival van gemiste kansen.
tekst: Walter Kunstek

Een terechte nederlaag, weliswaar nipt maar gezien de geleverde prestaties of
beter gezegd het missen van opleggende kansen, volkomen volledig op zijn
plaats. Als team mag je niet zulke kansen missen.
De uitwedstrijd van afgelopen zondag 4 november was een van die zondagen in de categorie ik was er wel bij maar wil er niets meer van weten.
Achteraf is duidelijk aan te geven dat de kern van de nederlaag was gelegd
in het vooruitspelen van twee partijen.
Waarbij ruimschoots de Kerkraadse spelers (Arno Ypelaar en Josef Stupp) twee waardevolle punten hebben laten liggen. In plaats van een comfortabele voorsprong reisde Kirchoa eins naar de Baandert met maar een schlemiel punt.

Onze jongste speler Ron Mols was als eerste klaar waarbij hij het volle punt
zeer soepel binnenhaalde. Een zeer onregelmatige Siciliaanse opening wist
hij op basis van een goede ontwikkeling zijn tegenstander onder druk te
zetten. Waardoor spoedig het zwarte materiaal nog een bestond uit een koning en een dame waarmee dit paartje zich niet verweren tegen witte overmacht.
Kort daarna wist Peter Salden met 14 seconden op de klok zijn zwarte
opponent op te knopen. Vanuit het Goring-gambiet wist hij de zwarte koning
tot aan het einde in het midden vast te houden totdat de klopjacht werd
geopend en koning, waar anders ook, mat werd gezet op de koningvleugel.
Alles zag voorspoedig uit. Temeer iedereen dacht dat Ralph Engelen de wandeling van de witte monarch zou afstraffen.
Doch de realiteit was anders, Ralph wist niet met de verkregen weelde van
ruimte en nog te openen lijnen om te gaan waardoor het eerste verliespunt
moest worden geïncasseerd.
Op dat moment was nog steeds niets verloren. Glenn Freer stond vanuit de
Pirc-verdediging onder druk maar niet verloren. Maar toen hij probeerde iets
te forceren was een nul zijn cadeau voor die middag.
Intussen had zich aan bord 1 van Walter Kunstek niet veel gedaan in een gelijk
opgaande Siciliaanse opening bleek het evenwicht de meest constante factor
te zijn en was remise een volkomen en voorspelbaar resultaat.
Nu lag alles bij Ed Golob maar zo als altijd zien de kiebitsen rond het
bord het allemaal beter. Maar deze keer was het wel terecht. Ed was die
middag niet verblind door schaakblindheid maar eerder door
veeeeeeeeeeeerziend.
Toen hij gemakkelijk de kwaliteit kon nemen en dus ook spoedig de winst koos hij voor een zeer diepe pionzet. Toen was nog niets verloren.
Hij had immers een ijzer in het vuur, de zogenaamde verst verwijderde
vrijpion. Ook daarmee was hij niet tevreden (niet gezien). Ach dan denk je,
hij zal nog voor de remise opteren maar ook dat niet ondanks meerdere
kansen. Bijzonder jammer voor het team maar nog voor veel erger voor de
speler Eddie want achteraf zie je het allemaal weer en dan is de last van
verliezen bijzonder zwaar.
Maar niet treuren. Er komen nieuwe wedstrijden en dus nieuwe kansen maar deze keer niet missen!!

 

VSM II - KSV II  4,5 - 3,5

Kerkrade 2 laat punten liggen in Maastricht
Tekst: Jos Kleijnen

De teleurstelling was groot. Direct na afloop van de wedstrijd op
zondagmiddag 4 november heerste bij sommige spelers ongeloof
en verbijstering. En zelfs zo'n vierentwintig uur later, is het
'Clarence Seedorf-' en het 'Ronald de Boer-gevoel' nog steeds
niet helemaal weggeëbd.

Hoe was het mogelijk om de remise in de laatste partij uit handen te
geven? Waarom waren onze twee beste spelers niet in staat om
punten te pakken? Wat ontbrak er aan, om na een riante voorsprong
van 3.5 tegen 0.5 nog 'even' door te duwen? Vragen te over. Maar de
feiten liegen er niet om en zijn keihard en ontnuchterend: Kerkrade 2
verloor in de 2e ronde van de competitie, uit tegen VSM 2 met het
kleinst mogelijke verschil van 3.5 tegen 4.5!

De complete uitslag van de wedstrijd is als volgt:

bord 1: Tijn Roverinck (zw) - Jos Kleijnen 1 - 0
bord 2: Henk Klein (w) - Simon Weitman  1 - 0
bord 3: János Flesch (zw) - Roger Burgers 1 - 0
bord 4: René Weerts (w) - Richard Orbons  1 - 0
bord 5: Alaettin Gundogmus (zw) - Andre Opstal  0 - 1
bord 6: Jo Rikers (w) - Fritz Höhensteiger  0 - 1
bord 7: Yoon Nijsten (zw) - Jo Steinschuld  0 - 1R
bord 8: Jef Wolfs (w) - Jan IJpelaar  ½ - ½

ronde 1

KSV I - Fianchetto 4-4

Op deze eerste speeldag van het nieuwe seizoen speelde KSV I gelijk tegen het uit Vaals afkomstige Fianchetto. Winst was echter waarschijnlijker geweest daar er op drie borden min of meer ongelukkig werd verloren. Maar zo werd er ook op enkele borden met enig geluk gewonnen. Achteraf echter bleken niet alleen wij maar ook de "Völser" blij met het gedeelde punt. Goed deden het de onderste borden. Zo mocht nieuwkomer Ron Mols debuteren met een remise.

De uitslagen zagen er alsvolgt uit:
W.Kunstek - K.Kleinschmidt 0-1
A.Ypelaar - H.Heslenfeld 0-1
G. Freer - U.Liebe 1-0
P.Salden - C.Lenica 0-1
E.Golob - F.vd Brink ½-½
R.Engelen - J.Walkes 1-0
J.Stupp - A.Steckiewics 1-0
R.Mols - H.Kerres ½-½

Onderstaande partij werd aan bord 7 gespeeld door A.Steckiewicz en Josef Stupp (die ook de notities maakte)
1. b4 {nog nooit tegengekomen in een partij} 1... d5 2. Lb2 c6 3. Pf3 Lg4 4. Pc3
4... e6 {met het idee, ruimte te winnen} 5. Pe5 5... Lh5 {verhindert e3 of e4
} 6. a3 6... f6 {f6 gevolgt door e5} 7. Pf3 e5 8. d3 Ld6 9. b5 Ne7 10. e3 O-O 11. bxc6 bxc6 12. Le2 Pd7 13. O-O Dc7 14. g3 Tab8 { de toren staat daar iets verborgen} 15. Ta2 15... Lf7 {ten eerste , om ev. d4 te spelen of de koning te beschermen} 16. d4 16... Tfd8 {tegen de dame} 17. Lc1 17... e4 {het idee, de loper op c1 in te klemmen} 18.Ph4 18... g5 {hiermee opende ik wel mijn eigen koningsstelling} 19. Pg2 Kg7 20. f4 Lg6 21. Ph5 h6 22. Lxg6 Kxg6 23. Dg4 23... f5 {en nu maak ik een vreselijke blunder, tegen Ph4 is bijna geen middel meer ! Ik zag het meteen, nadat ik trok, maar mijn tegenstander zag het niet} 24. De2 g4 25. Ph4+ Kh7 26. h3 Tg8 27. hxg4 27... Txg4 {ik wou, dat hij f5 pikte, en dat deed hij ook } 28. Pxf5 Tbg8 29. Pxe7 {nu dacht ik sterk aan winst} 29... Txg3+ 30. Kh2 Lxe7 31. Dh5 31... Pf6 {de toren op a2 speelt niet mee} 32. Df5+ Kh8 33. Pe2 T3g4 34. Kh3 Tg2 35. Pg1 Txg1 36. Txg1 Txg1 37. Ld2 37... Dd7 {damesruil gedwongen} 8. Dxd7 Pxd7 39. Kh2 Tg8 40. Le1 Tb8 41. Lg3 Ld6 42. Kh3 Kh7 43. Kg4 Tb1 44. Kf5 Tg1 45. Ke6 45... Pb6 {een beetje moeilijk gemaakt nog} 46. Kxd6 Txg3 47. Kxc6 Txe3 48. Kb7 Pc4 49. Kxa7 Txa3+ 50. Txa3 Pxa3 0-1


Kerkrade 2 start competitie met winst

Tekst: Jos Kleijnen
zondag 7 oktober 2001

Kerkrade 2 heeft zichzelf een goede dienst bewezen door het
eerste duel van de nieuwe competitie meteen winnend af te
sluiten. Tegenstander Heerlen 4 werd met duidelijke cijfers
verslagen: 5-3.

Evenals vorig jaar verliep ook nu weer het treffen tussen Kerkrade en
Heerlen in een amicale sfeer. Vorig jaar wist Kerkrade 2 het sterke
Heerlen 3 te verslaan en daarmee die ploeg van directe promotie af te
houden. Omdat Heerlen 4 minder sterk geacht werd, zouden de
winstkansen voor Kerkrade 2 dit jaar alleen maar groter zijn. Misschien
was dit ook wel zo, maar binnen Kerkrade 2 vonden ook enkele
omzettingen plaats. Harald Kriechelberg was niet meer van de partij (hij
is inmiddels naar Delft verhuisd), en teamleider Jos Kleijnen hield zich
voor deze gelegenheid zelf vrijwillig aan de kant. Nieuw van de partij
was Piet Gidding, die dit jaar een goed kampioenschap van Kerkrade
speelde

Achteraf gezien heeft Kerkrade 2 gedurende de gehele middag het
initiatief in eigen handen gehad, en kwam de overwinning eigenlijk geen
enkel moment in gevaar. Reeds na anderhalf uur wist Jan IJpelaar met
ruime materiaalvoorsprong tegenstander Harald Blankertz aan de kant te
zetten. Een kwartier later was het Wiel Slangen die zijn partij tegen
Huub Ebel vrijwel onopgemerkt naar remise schoof: 1 1/2 - 1/2. Na
tweeëneenhalf uur spelen was het Piet Gidding die zijn partij winnend
afsloot tegen Cor Gravesteijn: 2 1/2 - 1/2. Nog een half uur later,
tegen de klok van 16 uur was het eerst Roger Burgers die knap won van
Marcel Drummen, en daarna Andre Opstal, die Jan Schoffelen versloeg.
De winst van Kerkrade 2 was daarmee al een feit: 4 1/2 - 1/2.

De overige drie spelers van Heerlen 4 wisten een grote nederlaag af te
wenden: Jo Balter versloeg Jo Steinschuld, René te Boekhorst wist na
een zinderende partij en idemdito eindspel Simon Weitman tot een
remise-aanbod te verleiden, en Hub Dreessen haalde de winst binnen
tegen Fritz Höhensteiger door een verkregen materiaalvoordeel keurig
uit te spelen. Eindstand dus 5 - 3 in het voordeel van Kerkrade 2.

De uitslagen zien er samengevat als volgt uit:

bord 1: Fritz Höhensteiger (zw) - Hub Dreessen  0 - 1
bord 2: Roger Burgers (w) - Marcel Drummen  1 - 0
bord 3: Jo Steinschuld (zw) - Jo Balter  0 - 1
bord 4: Piet Gidding (w) - Cor Gravesteijn 1 - 0
bord 5: Jan IJpelaar (zw) - Harald Blankertz  1 - 0
bord 6: Andre Opstal (w) - Jan Schoffelen  1 - 0
bord 7: Wiel Slangen (zw) - Huub Ebel  ½-½
bord 8: Simon Weitman (w) - René te Boekhorst ½-½

 

Ronde 5: eerste winst voor beide teams! KSV I - Schaesberg II 5 - 3
Deze winst was broodnodig. De enige manier om direkte degradatie te ontlopen. Nu hebben we het heft zelf in handen. Winnen in de volgende ronde tegen GESSIII en eventueel ook punten pakken tegen BrunssumII en we blijven in de 1e klasse. Raimond Speckgens speelde remise tegen Lei Ortmans. Het vervolg zag er in eerste instantie niet goed uit. Reeds vanuit de opening verloor Ed Golob zijn partij tegen Tammen. De winst van Ralph Engelen op Herman Raub gaf de medespelers echter een gerust gevoel. Alleen Josef Stupp verloor nog zijn partij tegen Rene Coenjaerts maar verder ging het voor de wind. Arno Ypelaar had de avond van tevoren net iets minder gedronken dan Walter Beugels en mocht een punt bijschrijven. Walter Kunstek won van Jos Balter en Peter Salden maakte het helemaal spannend. Een op het oog gewonnen stelling verbouwde hij door middel van een verkeerde zet om in een knal verloren stelling. Maar de tegenstander Bert Corneth had zoveel tijd verbruikt dat hij zijn 40 zetten niet haalde binnen de limiet. Het winnende punt was binnen en dus kon Duindam remise geven tegen Glenn Freer waarmee de totaalstand op 5-3 in het voordeel van de KSV kwam.


Kerkrade 2 veert op na winst tegen Heerlen 3

 Door Jos Kleijnen

Afgelopen zondag 4 februari behaalden de spelers van Kerkrade 2, in de vijfde ronde van de competitie, eindelijk hun eerste overwinning van dit seizoen. De derby tegen Heerlen 3 droeg het karakter van een ouderwetse klassieker, vol mét spanning én een vriendschappelijke sfeer. Schaken in een dergelijke ambiance is puur genieten voor de liefhebber van deze sport.

 De wedstrijd verliep voor Kerkrade in grote lijnen volgens het best denkbare scenario. De teamopstelling was aangepast aan de tegenstander en enigszins op zijn kop gezet. Want met vooral een sterke bezetting op de eerste vier borden, liggen doorgaans de kansen tegen Heerlen 3 op de borden 5 tot en met 8. Daarom ook verhuisden Jo Steinschuld en Roger Burgers voor deze gelegenheid naar respectievelijk bord 7 en 8. De opzet slaagde, want beide spelers wisten de eerste bordpunten te veroveren tegen respectievelijk Jo Coort en Jo Balter: 2-0. Enige tijd later moest helaas André Opstal op bord 5 na een te gretige aanval zijn meerdere erkennen in Jo Paffen: 2-1.

Vervolgens brak er een spannende periode aan. Vooral op bord 1 met de onvermoeibare Wiel Slangen tegen Ceril Muijrers en op bord 3 met Fritz Höhensteiger tegen Marcel Drummen stonden de borden 'in brand'. Als eerste wist Wiel een dreigend mat op h7 te ontzenuwen door de koning van de tegenstander doorlopend onder vuur te houden. Na een spannende zettenreeks wist hij zodoende remise af te dwingen. Even later was het de beurt aan Fritz. Want Fritz bleek vanuit een schier onmogelijke situatie toch in staat om evenals zijn tegenstander een pion tot koningin te promoveren. Na afruil restte ook op dit bord niets anders dan remise overeen te komen: 3-2.

Met nog drie spelers achter de borden, brak nu de laatste periode aan. Voor Kerkrade 2 leek er geen vuiltje meer aan de lucht. Want bij de comfortabele stand van 3-2, stonden Ron Mols tegen Henk Reintjens en Jos Kleijnen tegen Mark Bremers op remise. Harald Kriechelberg had tegen Martin van Rens op bord 4 zelfs de volle winst op het bord staan. Begrijpelijkerwijs namen daarom de tegenstanders van Ron en Jos, na overleg met hun teamleider, vooralsnog géén genoegen met remise. Pas nadat Harald de winst tegen Martin van Rens binnenhaalde, kwam Ron Mols met Henk Reintjens op bord 6 remise overeen. Jammer genoeg wist op datzelfde moment Mark Bremers op bord 2 Jos toch nog te verleiden de remise uit handen te geven. De eindstand werd hierdoor 4,5 - 3,5 in het voordeel van de thuisploeg. Bijna dus een overwinning om in te lijsten.

De volledige uitslag volgt hieronder:

KSV II - Heerlen III 4½ - 3½

1. Wiel Slangen zw (1456)          Ceril Muijrers w (1672)   ½ - ½

2. Jos Kleijnen w * (1429)         Mark Bremers zw (1595)     0 - 1

3. Fritz Höhensteiger zw (1513)    Marcel Drummen w (1574)   ½ - ½

4. Harald Kriechelberg w (1630)    Martin van Rens zw (1420) 1 - 0

5. André Opstal zw (1530)           Jo Paffen w (1659)        0 - 1

6. Ron Mols w (1477)               Henk Reintjens zw (1494)  ½ - ½

7. Jo Steinschuld zw (1528)        Jo Coort w * (1446)        1 - 0

8. Roger Burgers w (1771)           Jo Balter zw (----)       1 - 0

met dank aan Frits Esser voor de foto's!

Ronde 4: Heerlen II - KSV I 5 - 3
Het wil maar niet. Ook deze ronde geen winst. Enkel Glenn Freer en Ed Golob konden hun partij winnen. Arno Ypelaar verloor te snel, Ralph Engelen gaf een pion te veel weg en ook Raimond Speckgens pakte geen punten. Walter Kunstek vocht nog voor het laatste punt (er zat toen nog een gelijkspel in),  maar het mocht niet baten. De remises van Josef Stupp en Peter Salden konden aan dit vierde verlies op rij niets meer veranderen.

Ultimo Vero - KSV II 4½ - 3½

Deze keer wederom verlies maar wel nipt. Winst was er voor Ron Mols en Andre Opstal. Maar naast drie remises (Wiel Slangen, Jos Kleijnen en Simon Weitman) niet genoeg bordpunten om eens wat matchpunten bij te schrijven. De eerste drie borden konden niet winnen. Harald Krichelberg, Fritz Höhensteiger en Jo Steinschuld bleven puntloos.

Ronde 3: KSV I - Voerendaal II 2 - 6

De 3e ronde verliep eender als de vorige twee ronden. Het lijkt alsof de KSV in een diepe dip zit. Vooralsnog worden er te weinig bordpunten gepakt. Het resultaat: een pijnlijk verlies tegen het 2e van Voerendaal. Met als enig verschil dat de vorige twee ronden gewonnen zouden moeten zijn, terwijl deze tegenstander duidelijk overlegen was. Slechts twee winstpartijen deze keer. Ed Golob en Josef Stupp waren hun tegenstanders te slim af; de rest verloor. De stand op de ranglijst spreekt boekdelen. Dat heet in voetbaltaal dat je niet "lekker kunt overwinteren".

KSV II - Voerendaal III 3-5

Ook bij het 2e team van Kerkrade verliep deze 3e ronde niet soepel. Hier slechts een winstpartij (Jan Ypelaar) en vier remises ( Jos Kleijnen, Wiel Slangen, Roger Burgers en Ron Mols). Ook hier zullen de punten gehaald moeten worden in 2001!

2e ronde: VSM II - KSV I 5 - 3

Ook in de 2e ronde wist KSV I geen matchpunten te behalen. Ook hier was het zelfde motto aanwezig zoals in de eertse ronde: winst voor het oprapen maar niet pakken. Als eerste wist Arno Ypelaar het verkregen voordeel tegen Maarten Van Gils niet in winst om te zetten. Hij moest uiteindelijk genoegen nemen met remise.  Ralph Engelen offerde een paard voor een pracht van een aanval maar ook hij miste de winst die voor 't oprapen lag. En ook Walter Kunstek had winstkansen zonder deze te kunnen verzilveren. Glenn Freer moest zich tevreden stellen met remise tegen Oosterman maar Ed Golob kwam niet langs zijn tegenstander. Wel wisten Raimond Speckgens en Peter Salden hun partij te winnen waardoor Josef Stupp gedwongen werd door te spelen in een remisestelling om nog een matchpint uit de wacht te slepen. Uiteindelijk kon hij echter geen winst forceren en verloor zelfs de partij.

Eijsden KSV II 6½ - 1½

Ook KSV II wist niet te winnen op hun eerste speeldag. Naast slechts 3 remises (van Jos Kleijnen, Frits Höhensteiger en Andre Opstal) werd aan de overige borden verloren. De volgende ronde krijgen zowel KSV I asl ook KSV II een team van Voerendaal (II+III) op bezoek. Moge het tij dan keren.

Ronde 1: Eerste thuisnederlaag KSV I

De eerste ronde verliep niet naar de verwachtingen. KSV I ging onderuit op eigen veld met 3½ - 4½ tegen het tweede team van De Juiste Zet. Dit terwijl DJZII op papier een van de te kloppen teams was. Nu zegt een totaalrating van zo'n 100 punten meer natuurlijk ook niet alles. KSV wist die papieren plusratingpunten niet om te zetten in matchpunten. Zo nam Ralph Engelen te snel remise tegen de beminnelijke Marielle Meys (who can blame him?). Ron Mols echter speelde veel te snel en verloor dus ook dienovereenkomstig. Peter Salden wist wel te winnen van R. Dera evenals Walter Kunstek en Glenn Freer (van resp. Vagner en Snoeck). Daarentegen werd er op de overige borden verloren. Josef Stupp kwam niet langs F.Werts en ook Ed Golob moest het punt afgeven aan Kluter. Tenslotte wist ook Arno Ypelaar zijn partij tegen Lei Curfs niet in winst om te zetten. Voldoende voor de eerste gevoelige nederlaag. De volgende ronde (uit tegen VSM III) zal ook niet gemakkelijk worden, maar bij winst zullen de missers van deze ronde weer snel vergeten zijn. 

KSV II kon nog even uitrusten deze ronde. Zij waren vrij vanwege een reorganisatie van o.a. groep 2B waardoor de Postertoren naar 2c verhuisde. Destemeer tijd is er voor de mentale en fysieke voorbereiding tegen Eijsden.