ALS SCHAKERS ZICH VERVELEN.....

dan gaan ze torentjes bouwen....

Tienkamp tegen Voerendaal

Op dinsdag 24 juni 2008 speelden tien KSV'ers een tienkamp tegen tien leden van de club SV Voerendaal. Inzet van deze bijeenkomst was minder de prestatieve doch meer het genoeglijk samenzijn*. Er werd een gemêleerd gezelschap bijeen gesprokkeld die er samen een geslaagde avond van maakten. Getuige hiervan onderstaande plaatjes...


*(toch mag niet geheel onvermeld blijven dat Kerkrade won met 7-3...)


Andreas Heirich terug naar Hamburg

Onlangs was hij nog Open Kerkraads Kampioen geworden. Bij de externe competitie was hij enkele jaren een vaste waarde van ons eerste team en ook op de clubavond was hij een regelmatige bezoeker. Maar het zat er aan te komen. Andreas was slechts enkele jaren hier gedetacheerd door de Deutsche Bundeswehr. Nu, per 23 juni, is hij terug geplaatst naar de regio Hamburg. Wij bedanken Andreas voor zijn inzet voor de KSV en wensen hem veel Schachspass bij zijn nieuwe club.

Clublokaal 't Sjtaater Hoes gaat verbouwen

Vanaf komende dinsdag 17 juni is ons clublokaal tot medio augustus niet beschikbaar vanwege een fikse verbouwing.  De 3e ronde interne rapid  wordt waarschijnlijk aan 't begin van het nieuwe seizoen gespeeld (de kalender is in de maak). Voor de tienkamp tegen Voerendaal (die gepland stond voor dinsdag 24 juni) wordt een alternatief gezocht. Jullie worden zsm op de hoogte gehouden over de aanvang van het nieuwe seizoen 2008-2009.
 
Het Alex Vinken Toernooi gaat natuurlijk wel gewoon door!

Glenn Freer wint ruim de 2e ronde Rapid-beker

Met 6½ uit 7 won Glenn de 2e ronde ronde van de interne rapid-kampioenschappen. Op een gedeeld 2e plaats eindigden Richard Orbons en Arno Ypelaar met 5 uit 7. Deze keer werd er in een groep gespeeld. De datum van de 3e ronde is nog niet bekend vanwege de verbouwing van 't Sjtaater Hoes. Meer informatie hierover volgt.

Walter Kunstek wint de eerste ronde van de interne rapidcompetitie
Er worden echter 3 ronden gespeeld. Een goede oefening voor het Alex Vinken Toernooi over 2 weken. Walter Kunstek behaalde deze ronde de hoogste score: 4 uit 5 met 2 remises. Hij bleef een halfje voor op Karl Schubert. In de B-groep eindigden Wim Badenhop, Jos Nellen en Richard Orbons allen met 4 punten. De kampioenen zijn uiteindelijk degenen die het beste scoren uit 2 ronden (een resultaat mag weggestreept worden)

Persbericht, vrijdag 23 mei 2008

Het TU/e Houtje Hoofd Helder Rapidtoernooi

Naar aanleiding van Herman Grootens 50e verjaardag

De Stichting Houtje Hoofd Helder (in oprichting) heeft op 12 juli een Rapidtoernooi uitgeschreven naar aanleiding van Herman Grootens 50e verjaardag. Het toernooi wordt gespeeld in het auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven en is mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van twee Eindhovense bedrijven, Complan en Ice, en het KNSB Servicepunt Zuid.

Alle informatie over het toernooi vindt u op www.houtjehoofdhelder.nl.

Herman Grooten heeft een lange carrière in de schaaksport achter de rug. Achter het bord in de speelzaal, maar vooral als schaakpromotor en jeugdtrainer. Menig Nederlandse grootmeester heeft in zijn jonge jaren de fijne kneepjes van Herman geleerd. Geen wonder dat op de deelnemerslijst al diverse toppers staan. Het TU/e Houtje Hoofd Helder Toernooi moet een feestelijk toernooi worden ter promotie van de schaaksport.

Het rapidtoernooi is bovendien de aftrap voor een groot aantal schaakevenementen, die de Stichting Houtje Hoofd Helder zal opzetten. De Stichting heeft grote ambities en wil vanaf 2009 een grootmeestertienkamp en een groot open toernooi in Eindhoven organiseren. Tegelijk met die toernooien worden verschillende nevenactiviteiten opgezet om zo veel mogelijk publiek te trekken. De doelstelling van de Stichting Houtje Hoofd Helder is de schaaksport te promoten en de schaakcultuur te verbreiden.

Yge Visser geeft lezing te Voerendaal

Drie KSV'ers namen deel aan de lezing die Yge Visser op donderdag 8 mei 2008 in Voerendaal gaf.  Internationaal grootmeester Yge Visser (29 juli 1963) is een Nederlandse schaker met een Elo-rating van 2503. Hij staat als 14de nederlander op de FIDE-ratinglijst van januari 2007. Yge Visser is ook schaaktrainer. Hij verzorgt schaakcursussen voor de top van de Nederlandse schaakjeugd en hij begeleidt daarbij ook een paar talentvolle jongeren. Het was een zeer interessante en leerrijke avond. Een pluim voor SV Voerendaal voor de organisatie.

 

Op de foto Yge Visser bij een bekende stelling waarbij wit (aan zet) remise houdt.


Finale Lisb Rapidbeker

Het team uit Kerkrade bestond uit Glenn Freer, Karl Schubert, Anderas Heirich en Peter Salden. Uitkomend in de 2e klasse B eindigden de Kerkradenaren op een 3e plek. Evenveel matchpunten als 't Pionneke (die 2e werden) maar een bordpunt minder.  Eerste in deze klasse werd De juiste Z 2. Klik hier voor alle uitslagen en standen van de Lisb-rapidcompetitie.

  Parkstadontmoeting SV Schaesberg

Op 20 maart j.l. vond er in Schaesberg de Parkstadontmoeting plaats. Een gezellig toernooi waar 5 rapidpartijen werden gespeeld. Dit jaar namen ook enkele KSV'ers deel aan het toernooi, Karl Schubert, John Uckerman en Arno Ypelaar. Onderstaande foto's zijn gemaakt door Frits Esser.

Walter Kunstek wint het eiertietsjtoernooi 2008

Op 18 maart jl werd het alom vermaarde eiertietsjtoernooi gehouden. Van alle deelnemers mocht Walter Kunstek er met het grootste ei vandoor. Hij behaalde 11 punten uit 12 ronden. Op de 2e plaats eindigde Andreas Heirich en derde werd Ed Golob.

Lisb Rapid competitie 3e ronde 11-03-08

In de 2e klasse B speelde de KSV thuis tegen de teams DJZ2, DJC3 en Pionneke2. De KSV miste net een puntje voor de volledige winst. Andreas Heirich, Peter Salden, Glenn Freer en Karl Schubert werden 2e met 10 punten. Eerste werd DJZ2 met 10½ punten. 

Walter Kunstek wint PrintenToernooi 2007

Het is inmiddels een vast item op onze schaakkalender, het Sinterklaasschaaktoernooi, ook wel het PrintenToernooi genoemd. Alleen waren er ditmaal geen printen te verdienen maar wel roomboterletters. En de grootse letter W (de W van winnaar, de overige deelnemers kregen de letter M van middelmatig) ging naar Walter Kunstek die de eerste plaats bezette door 9½ van de 11 snelschaakpartijen te winnen.

 

Op een gedeeld 2e en 3e plaats eindigden Glenn Freer en Andreas Heirich beiden met 9 punten. En ook Wim Badenhop komt weer in vorm; hij behaalde 7½ punt en eindigde op de 4e plaats.
Maar bij dit soort toernooitjes staan de prestaties niet voorop maar vooral de jemuutliegheed, en jemuutlieg dat was het!

 

Ger Kramer verlaat de KSV

Gerrit wil het wat rustiger aan gaan doen.
Hij kan de energie niet meer opbrengen
om op de dinsdagavonden regelmatig
te komen schaken. 
Ger was meer dan 22 jaar met grote
regelmaat trouwe bezoeker van onze
clubavond.
Wij hopen dat hij, nadat hij weer
voldoende energie heeft bijgetankt,
over enige tijd weer zal terugkeren bij
ons kloepje.

 

Loting Lisb KO-bekercometitie

A-klasse:

De teams zijn in de volgende volgorde uit de koker gehaald:

1.      Voerendaal 1

2.      MSV-VSM 1

3.      SV SjaakMat

4.      Kerkraadse SV

5.      DJC

6.      Voerendaal 2

7.      Geleen 1

8.      Pionneke 1

Overeenkomstig de lotingprocedure leidt dit tot de volgende paringen:

QF1      Voerendaal 1 – MSV-VSM 1

QF2      SV SjaakMat – DJC

QF3      Kerkraadse SV – bye of Voerendaal 2

QF4      Geleen 1 – Pionneke 1

De loting voor de tweede wedstrijdronde luidt als volgt:

SF1      winnaar QF1 – winnaar QF2

SF2      winnaar QF4 – winnaar QF3

De loting voor de finale is:

F          winnaar SF2 – winnaar SF1

De wedstrijden in de A-klasse dienen te worden gespeeld:

QF       uiterlijk 25 januari 2008

SF        uiterlijk 14 maart 2008

F          wordt gespeeld op 22 maart 2008

 

Brunch

In het kader van het 70-jarig bestaan van de KSV (opgericht in 1937) werd er op zondag 23 september 2007 gezamelijk gebrunchd. Als lokatie werd club Havanna in Aken gekozen, waar het goed vertoeven was. In ieder geval is niemand met een honger gevoel naar huis gegaan. Velen waren van mening dat dit voor herhaling vatbaar is, alleen iets vaker dan eens in de 70 jaar....Glenn Freer Interne Rapid Kampioen 2006/2007

Glenn Freer scoorde het beste tijdens de Interne Rapidkamoioenschappen 200/2007. In ronde 1 was hij welliswaar niet de winnaar (Peter Salden had 4½ punt en Glenn 4) maar dat maakte hij goed door ronde 2 ( ook 4) en 3 (5 uit 5!) te winnen. Het slechtste resultaat van de drie ronden mag weggestreept worden dus Glenn behaalde in totaal 9 punten. Op een 2e plaats eindigde Peter Salden met 8 punten (3½ + 4½) en derde werd Karl Schubert met 7½ punt (4 + 3½).

Finale Lisb Rapid beker

Het eerste team van de KSV speelde in de tweede klasse van de Lisbfinale die op 16 mei plaatsvond in Geleen. Geen gemakkelijke groep met tegenstanders als Gess I, Voerendaal II en DJZ I. Toch deden Karl Schubert, Walter Kunstek, Peter Salden en Arno Ypelaar het niet onverdienstelijk. Zij werden derde in de groep met een gelijkspel tegen DJZ I en winst op Voerendaal II. 
KSV II speelde met Glenn Freer, Ed Golob, John Uckerman en Ralph Engelen in de vierde klasse. Zij scoorden minder goed en werden laatste in deze groep met Geleen II, Voerendaal III en 't Pionneke II. Meer info op de Lisb-site

 

Groeten uit Athene

Wim Badenhop is na 10 jaar
zonder schaak, weer terug
op 't oude nest, bij de KSV.
Momenteel (begin mei) is Wim
met zijn familie op vakantie
in Athene.
En dat de schaaksport ook
in Griekenland zeer geliefd
is blijkt wel weer uit
bijgaande foto.
De kunstwerken stonden
in Wim's hotel.

Ook stuurde Wim ons
onderstaande partij,
bekend onder de naam
"Het Griekse Geschenk".
Hoe hij nu, op vakantie zijnde,
hieraan komt is een raadsel.

Dit mag een voorzet zijn voor
alle KSV'ers die op vakantie zijn:
Stuur op die schaakfoto's!

 

LISB RAPID: KSV I EN KSV II winnaar derde ronde

Beide teams van Kerkrade wisten de eerste plaats te bemachtigen tijdens de derde ronde Lisb-rapid beker. KSV I, bestaande uit Karl Schubert, Walter Kunstek, Peter Salden en Arno Ypelaar, behaalde met 6 matchpunten en 8½ bordpunt te winnen van Geleen 2, MSV-VSM 2 en Leudal te winnen.
KSV II won van Voerendaal 4, Gess 2 en 't Pionneke 3. Ralh Engelen, Ron Mols, Glenn Freer en Ed Golob lieten gezamelijk slechts 1½ bordpunt liggen.Kijk voor alle uitslagen op de Lisb-site

Arno Ypelaar wint eiertietsjetoernooi 2007

Samen met Peter Salden eindigde Arno Ypelaar met 9 punten op de eerste plaats tijdens het eiertietsjetoernooi dat op 3 april j.l. werd gehouden. Twee snelschaakpartijen moesten uiteindelijk de doorslag geven en deze werden in het voordeel van Arno  beslist. Peter werd dus 2e en op de derde plaats eindigde Glenn Freer.

Derde plaats voor KSV I in 2e ronde Rapid.

De tweede ronde kwam ons eerste team niet zo heel goed uit de bus. Met een totaal van 7 punten werd KSV I 3e. Eerste in de groep werd Geleen I, 2e Voerendaal 2 en 4e 't Pionneke 2.
KSV II had grote problemen om een team te organiseren. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden moesten Ralph Engelen en Richard Orbond alleen afreizen naar Stein. Toch wisten ze nog 3½ punten bij elkaar te sprokkelen, maar werden uiteindelijk laatste.

KSV wordt 2e in de eerste ronde Rapidbeker

De eerste ronde verliep redelijk voorspoedig voor het Kerkraads team, bestaande uit Walter Kunstek,
Karl Schubert, Peter Salden en Arno Ypelaar. De KSV eindigde op een 2e plaats.  Gespeeld werd er
in het gezellige cafe de Haverput van Sjaakmat in Bunde. De tegenstanders waren Sjaakmat, Gess II
en DJC I. Alleen van de laatstgenoemde werd niet gewonnen. DJC werd dan ook eerste in deze ronde.
 

 

KSV I verlies de 2e ronde Lisb KO-beker

Tegenstander MSV had het op 23 januari jl niet zo heel moeilijk tegen KSV I. Op 't 3e bord verprutste Arno Ypelaar al snel zijn stelling waardoor Zilverberg gemakkelijk naar winst kon afwikkelen. Ook Karl Schubert was niet zo fortuinlijk; het overzien van f5 werd hem fataal. De twee remises van Walter Kunstek en Glenn Freer waren slechts een pleister op de wonde.... Meer info op de Lisb Site

Karl Schubert wint printentoernooi

Met z'n tienen was het niet alleen gezellig maar zo tussendoor ook wel redelijk nuttig om eens iets luchtigers te doen dan enkel een partijtje schaken. Er werd gevluggerd met tijdslimieten naar de sterkte. In de uiterste gevallen waren er zelfs 6 minuten verschil tussen twee deelnemers in een partij van 10 minuten. Dat hield de boel wel wakker. Het wakkerst was echter Karl Schubert die de meeste potjes won. Verrassend 2e werd Ger Kramer met maar liefst 11 winstpartijen. Ook Jos Nellen en Ralph Engelen deden het prima: zij  mochten de derde plaats delen. De traditie die wil dat er met het printentoernooi printen gewonnen kunnen worden werd uitgebreid met speculaas-, wafel- en roomboterletter-prijzen. Een calorierijke avond dus.

Openlucht schaakspel te Bleijerheide geopend.

De jeugdvereniging van Bleijerheide heeft op de Pricksteen, nabij de speeltuin van Bleijerheide een groot openlucht schaakspel laten aanleggen. De bijbehorende stukken worden beheerd door de vereniging zelf en worden ook in het jeugdhonk opgeslagen. De opening vond plaats op 22 september.

De Kerkraadse Schaak Vereniging verleende hieraan zijn medewerking. Twee jeugdspelers, Hrachya Petrosyan en Mathijs Saccol speelden als eerste een demonstratiepartij op het grote schaakbord. Verder waren enkele genodigden van de gemeente Kerkrade en de pers aanwezig.
Geïnteresseerden  die gebruik willen maken van dit schaakspel kunnen terecht bij het jeugdhonk aan de Pricksteen 1. Het liefst wel even van te voren bellen: 045-5464846.

 

 


Karl Schubert verkast naar Kerkrade
Karl Schubert zal per komend seizoen
uitkomen voor de KSV. Hij verhuisd
binnenkort naar Kerkrade en zal zowel
aan de interne als externe competitie deelnemen.
Voorgaande jaren kwam Karl uit voor de
SV Brunssum en speelde afgelopen jaar op
Brunsssum I in de 3e klasse KNSB.

 

Wladimir Budde wint 23e ALEX VINKEN TOERNOOI 2006
Tristan Hünen wint de B-groep

 

 GLENN FREER OPEN KERKRAADSE KAMPIOEN 2006
4 schakers eindigen gelijk

KSV I KAMPIOEN seizoen 2005/2006!

klik hier voor meer over het kampioenschap van KSV I

KSV II 3e in de 2e klasse

 

Lisb Rapidcompetitie Finale: KSV groepswinnaar (op een halfje na...)

Met Leudal, 't Pionneke2 en Brunssum in de groep gaven we ons van tevoren niet veel kans om met een prijs van Geleen terug naar Kerkrade te reizen. Toch duurde het tot laat in de laatste ronde eer de beslissing viel. Zelfs tot in de laatste minuut bleef het spannend. Echter tegen het sterke Leudal moesten wij uiteindelijk het onderspit delven. Het werd  2½ - 1½. Jammer, want de eerste 2 ronden liepen hartstikke voorspoedig voor ons. 'T Pionneke2 werd met 3½ - 1½ verslagen en Brunssum met 2½ -1½. Dus werden op een halfje na we nét niet winnaar van deze groep. Maar voorwaar een prima prestatie van Walter Kunstek (1½ uit 3), Glenn Freer , Arno Ypelaar en Ralph Engelen (allen 2 uit 3).

 


 

 

 

Glenn Freer wint eiertietsjkonkoer 2006

Met meer geluk dan wijsheid won Glenn Freer het eiertietsjkonkoer, gehouden op 11 april jl. Maar een zulk toernooi zonder geluk winnen is dan ook schier onmogelijk. Er werd gevluggerd met verschillende tijden; hoe hoger de rating hoe minder tijd. Dus af en toe 3 minuten tegenover 7 gaf vaak spannende taferelen. Het grootste ei ging uiteindelijk naar Glenn, de kleinere eitjes naar Ed Golob en Walter Kunstek. En als troostprijs mocht de rest een chocohaasje verorberen, maar die waren al bijna gesmolten gezien het late tijdstip...

Lisb Rapidcompetitie 2006 3e ronde

Deze voorlaatste ronde was het lot ons beter gezind dan de vorige ronde. Deze keer moesten al onze tegenstanders (MSVII, Sjaakmat en DJCII) er aan geloven. Alle drie de ronden won de KSV en wel met 3 - 1, 4 - 0 en 3 - 1. Walter Kunstek, Peter Salden en Arno Ypelaar behaalden allen de maximale score en Ralph Engelen pakte 1 punt. Tijdens de finale zal de KSV wel in de 2e klasse uitkomen.

Lisb Rapidcompetitie 2006 2e ronde

Het KSV had deze ronde beslist geen gemakkelijke tegenstanders: MSV I, Brunssum I en Voerendaal I. De cijfers waren er dan ook naar: Zonder match én zonder bordpunten konden Walter Kunstek, Glenn Freer, Peter Salden en Ralph Engelen weer huiswaarts keren. Hoewel het lijkt dat de KSV kansloos was werden er zeker aan verschillende borden op het scherpst gestreden. En op gegeven moment moet er dan maar op alles of niets gespeeld worden. Het werd dus niets, nieuwe ronde nieuwe kansen...

Walter Kunstek wint Vasteloavends Sjnelsjaak Konkoer 2006

Het Vasteloavends Sjnelsjaak Konkoer 2006 is gewonnen door Walter Kunstek. Met 9 punten uit 9 bleef hij ongeslagen en een punt voor op Andreas Heirich die met 8 uit 9 op een 2e plaats eindigde. Op een 3e plaats eindigde John Uckerman. Met 10 deelnemers, een gezellige sfeer en diverse prijzen met een vasteloavendskarakter mocht de eerste editie van dit toernooi als aanzet tot een traditie gezien worden geweest gezijn..... 

Lisb Rapidcompetitie 2006 1e ronde

De KSV kende in de teams van DJC II en Voerendaal I zware tegenstanders. Het vierde team, Sjaakmat kwam met een man minder. Vam de KSVérs was het alleen Peter Salden die overeind bleef. Hij scoorde 3 uit 3. Ralph Engelen, Glenn Freer en Walter Kunstek scoorden echter alleen maar tegen Sjaakmat. Dus werd de KSV 3e met een totaal van 8 punten. Sjaakmat bleef puntloos en de teams van DJC en Voerendaal hadden beiden 14 punten. Meer op de site van de Lisb.

DE KSV VERHUISD per december 2005

De clubavond op de dinsdag en de bondscompetities op zondag worden voortaan gehouden in 't Sjtaater Hoes, Schaesbergerstraat 27 te Kerkrade / Terwinselen.

Jammer genoeg waren wij genoodzaakt ons vaste clublokaal bij Café Hamers te verlaten. Uitbaters Jeu en Lenie Wetselaer hebben besloten de dinsdagavond te sluiten. Na een enquête onder onze leden is gebleken dat velen niet op een andere dag in staat waren de clubavond te bezoeken.  Zodoende waren wij genoodzaakt op zoek te gaan naar een andere locatie.


Met weemoed namen wij afscheid van Lenie en Jeu

We hebben natuurlijk begrip voor het besluit van Jeu en Lenie om het iets rustiger aan te doen. Ook langs deze weg willen wij hen alsnog bedanken voor het onderdak dat zij ons 15 jaar lang gegeven hebben en de voor gastvrijheid die wij hebben mogen genieten!

De nieuwe locatie, 't Sjtaater Hoes, is bij vele schakers in de regio reeds bekend. Hier werd sinds enige jaren ook het jaarlijkse Alex Vinken Toernooi gehouden. Uitbater Jack Wolter biedt de Kerkraadse Schaak Vereniging nu ook op de dinsdagavonden onderdak. Zo ook op de zondagen dat de KSV de bondscompetitie thuis speelt (te weten op 6 november 2005, 5 februari en 5 maart 2006).


Onze nieuwe gastheren Wiel, Gertie en Sjaak

 

KSV WINNAAR KO-Bekerfinale

Op zaterdag 4 juni werd de Lisb KO bekerfinale gespeeld door de KSV en Gess beiden uitkomend in de B-groep. Het Kerkraadse team bestaande uit Glenn Freer, Walter Kunstek, Ralph Engelen en Arno Ypelaar, wist de finale met 3½-½ te winnen.
In de eerste ronde werd van Geleen 2 (regl. door na 2-2) gewonnen. In ronde 2 werd Heerlen verslagen(1-3) en het zelfde gebeurde met MSV-VSM 2 (1½-2½) tijdens de halve finale.
Tijdens dit traject hadden ook Ed Golob, Piet Gidding en Josef Stupp hun aandeel in deze winnende reeks. Hieronder een fotoimpressie.
De A-groep werd gewonnen door Venlo die Voerendaal versloegen. Kijk voor meer informatie op de site van de LISB.

Open Kerkraadse
Kampioenschappen 2005

Ed Golob Open Kerkraads Kampioen!
gedeelde eerste plaats voor Andy Nelissen

lees meer

 

Glenn Freer wint eiertietsjkonkoer

Glenn Freer heeft het paassnelschaaktoernooi gewonnen. Weliswaar af en toe met veel geluk, maar dat is inherent aan tijdnoodsituaties. Geluk kun je natuurlijk ook afdwingen.
Tweede werd Arno Ypelaar en op de derde plaats eindigde Wiel Muijen. Een impressie:

 

ED GOLOB nieuwe penningmeester

Per januari 2005 heeft Ed Golob het penningmeesterschap overgenomen van Glenn Freer. Glenn nam in 2001 het penningmeesterschap over van Raymond Speckgens. In verband met te weinig tijd  kan hij echter niet zijn taken uitvoeren zoals hij dat zou willen. Wel blijft Glenn wedstrijdleider.
De KSV-rekeninghummers blijven natuurlijk het zelfde. Zie voor de recente gegevens de colofon.