logo

Homepage
De Kapsalon
Het Haar
Scheertips
Haarproblemen
VacatureHerenkapsels 1

Herenkapsels 2
Herenkapsels 3
Herenkapsels 4
Herenkapsels 5
Herenkapsels 6
JongenskapselsPlattegrond

Links

 

 

schaar

 

 

 

 

 

 

 


De functie van het haar

De manier waarop iemand zijn haar modelleert onderscheidt hem van de massa. Deze functie, die aan mode onderhevig is, wordt door velen als de belangrijkste genoemd. Het haar heeft echter nog een functie: bescherming. Overal op ons lichaam komen we haar tegen, van top tot teen, op de ene plaats wat meer dan de andere. Wat dat betreft is het wel duidelijk dat we van de apen afstammen. De chimpansee heeft beslist niet meer haren dan een doorsnee mens.

Het haar van de mens is veelal donzig en op sommige plaatsen dikker en stugger. Vooral op de zwaar behaarde plaatsen hebben haren een beschermende functie. De wenkbrauwen bijvoorbeeld zorgen ervoor dat vuil en transpiratie van het voorhoofd niet in de ogen kan lopen. En zo dienen de neus- en oorharen als een buffer. Hoofdhaar beschermt niet alleen tegen klappen of stoten, maar beschermt ook de hersenen tegen temperatuurverschillen. De luchtlaag die de haren vasthoud beschermt tegen oververhitting en onderkoeling. De gabbers onder ons zullen hier alles van weten.

Haargroei

Het haar op zich is een dode stof. Men kan het vergelijken met een nagel, waarvan het levende gedeelte onder de huid zit en wat daarboven komt is dood. Iedere net gegroeide haar is kleurloos. Als je een haar uit trekt en hem goed bekijkt dan zie je dat het onderste stukje doorzichtig is. Dit gedeelte zat nog onder de huid. Haren krijgen hun echte kleur pas als ze in aanraking komen met licht en zuurstof. Ook krijgen de haren dan pas hun hardheid. Verzorging Ook al is het haar een dode stof, het dient toch verzorgd te worden. Gezond haar heeft echter niet veel meer zorg nodig dan zo'n twee keer per week gewassen te worden. Indien men geen problemen met het haar heeft, zoals roosvorming, vet haar of andere huidproblemen, kan men voor wat betreft het reinigen van het haar volstaan met een doorsnee shampoo. Deze hoeft niet duur te zijn; reinigen doen ze allemaal wel even goed. Enkele goedkope familieflacons drogen welliswaar het haar enigszins uit maar reinigen doen ze ook.
Heeft men echter problemen met huid of haar dan dienen andere maatregelen genomen te worden (zie haarproblemen.)

Meer informatie over het haar en de haarstruktuur op Kappernet