Externe Competitie seizoen 2007/2008

7e ronde:   zondag 30 maart 2008      KSV I - Hoensbroek I    4½ - 3½

Spannender had 't niet kunnen zijn. Tegen het sterke Hoensbroek hadden we vantevoren getekent voor een 4-4 stand (dat was waarschijnlijk voldoende voor behoud). Zeker toen we met  2-0 achterstonden. De partijen van Peter Salden en Richard Orbons gingen beiden verloren. De winst van John Uckerman en de remise van Walter Kunstek brachten weer wat hoop.  Met het verlies van Arno Ypelaar zonk die hoop weer naar de kelder.
Met de winstpartij van Karl Schubert aan het eerste bord werd de inhaalrace ingezet.  Ook Glenn Freer deed goede zaken. Met zijn winstpunt erbij was de stand weer gelijk getrokken naar 3½-3½. Dus kwam ons behoud voor de promotieklasse geheel op de schouders van Andreas Heirich. En hij speelde het gewonnen eindspel prima uit. Toen viel alles wat Kirchroa heet "ein Stein vom Herzen". Het had aan een zijden draadje gehangen.  Met dit resultaat eindigde KSV I op een 5e plaats in de promotieklasse. Voor Hoensbroek was deze nederlaag extra sneu omdat het voor hun wél degradatie betekende. Geleen I promoveert in deze klasse:  Proficiat! Pikant detail: KSV I won dit jaar van Geleen I en heeft na deze laatste ronde slechts 2 matchpunten minder dan de kampioen!

 

Andreas Heirich bleef cool en pakte de volle winst. Een waardige afsluiting van zijn Kerkraadse bondscarriere, want volgend jaar verlaat Andreas de KSV. Zijn werk in Nederland voor de Bundeswehr zit er jammer genoeg op, hij vertrekt medio juni naar Willemshafen in noord Duitsland.

Klik hier voor alle uitslagen en standen in de Lisb-competitie.
 

KSV II hoefde deze laatste ronde niet te spelen. Ons 2e team eindigde als laatste in de 2e klasse A.  Het 2e team van MSV-VSM wordt kampioen: van harte gefeliciteerd!
Het is nog even afwachten of Kerkrade II degradeerd, onduidelijk is hoe komend jaar wordt ingedeeld. Dit vanwege het feit dat er slechts  7 deelnemers zijn in deze klasse. Meer info hierover op de site va de Lisb...


6e ronde:   zondag 09 maart 2008      Horst I - KSV I    3 - 5

Het begon hoopgevend. Redelijk snel wonnen Arno Ypelaar en Ed Golob hun partij. Niet lang daarna won ook Walter Kunstek en remiseerde Andreas Heirich. Geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen. Maar toch werd het nog spannend.  Karl Schubert overzag een tussenzetje en zag zijn goede stelling ineens omgetoverd tot een slechte. Wim Jeuken maakt het daarna vakkundig af. De stellingen van Glenn Freer en Richard Orbons bleken niet al te hoopgevend dus werd er gevreesd dat de winst toch nog niet veilig gesteld was. 
Maar gelukkig was Peter Salden zo overtuigd van zijn overwinning dat hij het nog waar maakte ook. Richard's tegenstander zag de winst niet en berustte in remise en Glenn ging inderdaad kaput wie hund. Maar dat was op dat moment niet meer an zo'n groot belang want de matchtpunten waren binnen. 
Het was de overwinning die we nodig hadden. Met winst of zelfs een gelijkspel tegen Hoensbroek in de laatste ronde blijven we in de promotieklasse. Dus nog effe d'r tegenaan...


6e ronde:   zondag 09 maart 2008     Sjaakmat - KSV II    3 - 3

De uitwedstrijd van ons 2e team verliep beter dan de laatste ronde. Met drie winstpartijen van Wim Badenhop, Ralph Engelen en Jos Nellen, die zijn eerste bondswestrijd speelde en drie verliespartijen (van resp. Roger Burgers, Ron Mols en Mathijs Saccol) werd er één matchpunt veilig gesteld. In ieder geval staat KSV II niet meer laatste maar deze (Gess III) mag nog een ronde spelen terwijl KSV II de laatste ronde vrij is. Dus kan ons tweede nog degraderen. Dus nu maar hopen dat 't Stokpaardje ook in de laatste ronde hun sportieve plicht doen...

Huub Stegen   -   Wim Badenhop    0 - 1
Hans Janssen  -   Ralph Engelen   0 - 1
Dré Huveneers -   Roger Burgers   1 - 0
Peter Nijman  -   Ron Mols        1 - 0
Jan Daems     -   Mathijs Saccol  1 - 0
Raoul Vogels  -   Jos Nellen      0 - 1

 

5e ronde:   zondag 09 februari 2008      KSV I - MSV-VSM I   4 - 4

Vooraf hadden we getekend voor een gelijkspel tegen de Maastrichtenaren maar nu er meer in 't vat zat was het resultaat toch wel teleurstellend. Arno Ypelaar bouwde een solide stelling met duidelijke doorbraakmogelijkheden om tot een verloren stelling na een verkeerd offer (tegen Reinier Overtoom). Ook John Uckerman stond prima tegen Wissink maar wist toch de partij te verliezen. Met deze twee punten waren we ruimschoots over MSV-VSM heen gelopen maar het mocht niet zo wezen. Richard Orbons kon aan het eerste bord niet winnen van van Laatum maar Andreas Heirich en Walter Kunstek behaalden beiden een remise. Peter Salden won overtuigend en Karl Schubert wist Maarten Jan Oosterman te verschalken. Ook Glenn Freer won zijn partij en wel van Ibrahim.
Met dit punt zijn we in ieder geval van de laatste plaats af. Welliswaar staan we met z'n drieën op drie punten maar we krijgen onze concurrentdegradanten beiden nog als tegenstander. Dus hebben we het in eigen handen.

5e ronde:   zondag 09 februari 2008      KSV II - MSV-VSM II   2 - 4

KSV II heeft het niet meer helemaal in eigen hand. Er is nog maar een wedstrijd te spelen en die zal sowoeso gewonnen moeten worden. Daarnaast is ons 2e team afhankelijk van de resultaten van de anderen.
Deze ronde verliep wederom niet best. Welliswaar wonnen Roger Burgers en Wim Badenhop, maar de overige spelers konden geen punten pakken. Om van die lelijke laatste plaats af te komen zullen ze er nog een keer goed voor moeten gaan zitten en dan hopen dat de rest ook nog punten laat liggen.

4e ronde:   zondag 16 december 2007      KSV I - De Juiste Zet I   3½ - 4½

De vooruitgespeelde wedstrijd tussen Andreas Heirich en Harrie Peek werd door eerstgenoemde gewonnen. Zodoende dat de KSV  met een voorsprong de strijd met DJZ aan kon gaan. Harrie Peek: "ik had opzettelijk verloren om mijn collega's op scherp te zetten".
Zijn taktiek heeft blijkbaar geholpen. Het had echer niet zo hoeven zijn. Want de KSV stond lange tijd voor. Zeker nadat Peter Salden ook nog zijn partij won. Echter de partij van Arno Ypelaar ging verloren en Karl Schubert volgde dit voorbeeld. Richard Orbons dwong een remise af maar John Uckerman was niet tevreden met remise. Hij negeerde dauerschach en liet zich in tijdnood mat zetten. Ook Glenn Freer kon niet winnen, Walter Kunstek daarentegen pakte wel nog een punt.
Maar te weinig dus! Zo komen we nooit van die laatste plaats af. Een kleine troost is het gegeven dat we nog 2 teams als tegenstander krijgen die ook onderaan staan. Dus die moeten zeker gewonnen worden (na de winterstop).  

4e ronde:   zondag 16 december 2007      KSV II - 't Stokpaadje   3 - 3

verslag: Ralph Engelen
Ron Mols    -    Peter Simonis   0 - 1
Roger Burgers    -    Wim Berden   0 - 1
Ralph Engelen    -    Arie Schakel  1 - 0
Wim Badenhop    -    Jan Timmer   1 - 0
Jo Steinschuld    -    Günther Feketefoldi    1 - 0
Mathijs Saccol    -    Rob Jongbloed   0 - 1

Na een kwartier maakte Roger een grote blunder waardoor hij groot materiaal verloor en zijn koning opgejaagd wild werd. Roger besloot maar op te geven : 0 -1. Gelukkig won Wim al vroeg een stuk en wikkelde vrij eenvoudig af naar een gewonnen eindspel : 1-1. Hierna was het de beurt aan Ron om een kindelijke fout te maken en stonden we weer achter (1-2).
Jo wist een zeer lichte materiële voorsprong langzaam uit te bouwen en trok de stand weer gelijk, 2-2. Mathijs speelde ook nu weer zeer degelijk maar kwam net als de vorige keer in een iets betere stelling in tijdnood en ging door de vlag.
Ik was deze keer als laatste klaar en speelde een slechte partij. In het middenspel verloor ik op een domme manier een stuk. Ik probeerde nog voor wat verwarring te zorgen met een torenoffer waarmee ik eeuwig schaak dreigde. Mijn tegenstander was
hierdoor echter zo van streek dat ik zowaar nog drie pionnen voor mijn loper terug kreeg. In het eindspel bleken deze sterker dan de loper en had ik het eerste puntje voor KSV II veilig gesteld. Of het voldoende is, moet nog blijken.

 

 

3e ronde:   zondag 25 november 2007      Voerendaal III - KSV I  5 - 3

Beide KSV teams konden niet winnen dit weekend. Op 't eerste team wonnen Karl Schubert en Glenn Freer als enige KSV'ers. Walter Kunstek en Richard Orbons remiseerden maar Ed Golob, Peter Salden, Andreas Heirich en John Uckerman konden geen punten pakken. Dit betekent voor de KSV I net zoals 't 2e team dat ze de rol van hekkensluiter in hun klasse overnemen.
De volgende ronde is op 16 december thuis tegen De Juiste Z, een vrijwel gelijkwaardige tegenstander. Dus is er maar een opdracht: punten pakken!

3e ronde:   zondag 25 november 2007      Tegelse SV II - KSV II  3½ - 2½

verslag: Ralph Engelen

Piet Hoeben  -  Simon Weitman 1 - 0
Manfred Friesen-  Mathijs Saccol 1 - 0
Wim Engbrocks - Roger Burgers 1/2 - 1/2
Kevin Vaassen  -  Ralph Engelen 0 - 1
Astrid Ewals -  Wim Badenhop 0 - 1
Rob Timmermans -  Piet Gidding 1 - 0

Een korte toelichting (in chronologische volgorde):
Ralph Engelen : Ik speelde tegen een jonge tegenstander die veel te snel speelde en die bovendien de gouden openingsregels niet in acht nam. Na 18 zetten was het mat.
Piet Gidding : Speelde goed en stond gewonnen wegens groot materieel voordeel. Gaf toen zijn dame weg en verloor.
Roger Burgers : Gaf een toren weg en heroverde die even later weer waarna een eindspel met ongelijke lopers ontstond. Remise.
Wim Badenhop : Zijn tegenstandster ging in de aanval terwijl zij nog niet als haar stukken ontwikkeld had. Wim profiteerde hiervan, kreeg een toreneindspel met twee pionnen mee en won.
Mathijs Saccol : Speelde ook goed en stond zelfs iets beter op basis van zijn betere pionnenstructuur maar kwam im tijdnood en verloor daardoor. Simon Weitman : kwam goed uit de opening en het middenspel tegen zijn sterkere tegenstander. Speelde in het eindspel echter te passief en verloor toch nog.

Volgende ronde op 16 december thuis tgen 't Stokpaardje, die op papier maar ietsje sterker is, maar dat heeft weinig te zeggen in 't schaakwereldje.

2e ronde:   zondag 04 november 2007      KSV I - Geleen I  4½ - 3½     

Gemiddeld zijn ze zo'n 200 elopunten sterker dan de KSV maar dat zegt niet alles. Op enkele borden was het wel te merken maar op andere borden overheersten de KSV'ers. Zoals Richard Orbons die aan het eerste bord won. Zo ook Andreas Heirich en Glenn Freer wonnen met overtuiging. Walter Kunstek en Karl Schubert behaalden remise en alleen John Uckerman en Arno Ypelaar moesten hun meerdere erkennen. Hiermee was één matchpunt veilig gesteld. Vandaar dat Peter Salden inging op het remiseaanbod van zijn tegenstander, waardoor zelfs 2 matchpunten behaald werden. Hiermee zet de KSV een goede stap naar klassebehoud. Want twee teams zijn al gepasseert op de ranglijst.

 

2e ronde:   zondag 04 november 2007      KSV II - Gess III  2 - 4

Het ging ons tweede team niet zo best af tegen Gess III. Het begon echter hoopvol nadat Ralph Engelen zijn tegenstander mat gezet had zoals je het in de bondscompetitie zelden mag aanschouwen: Wit: R.Engelen zwart: G.Veldhoen 1. e4 e5 2. f4 exf4 3. Pf3 Pc6 4. Pc3 d6 5. Lc4 Pe5 6. Lb3 Lg4 7. Pxe5 Lxd1 8. Lxf7+ en 1-0 na 8...Ke7 9. Pe5+ mat (zie diagram).Ook Roger Burgers won zijn partij, maar dat was het dan ook. Ron Mols, Jo Steinschuld, Simon Weitman en Mathijs Saccol konden allen geen punten pakken. Dat moet volgende ronde beter om van die lelijke laatste plaats af te komen...

 

1e ronde:   zondag 07 oktober 2007      Venlo II - KSV I  6½ - 1½       

De eerste ronde verliep niet zo soepel als vorig seizoen. Toen werd er hier in Venlo nog een puntje weggehaald. Deze keer werd Kerkraads eerste team ingemaakt met 6½ -1½ onder het genot van de carnavalsliedjes die onder in de zaal meedingen naar de hoogste eer. In eerste instantie zag het echter niet naar zo'n groot verlies voor de KSV uit. Ondanks het vroege verlies van John Uckerman tegen Willi Schmits en Ed Golob tegen Bas van der Grinten, gaf het punt dat Arno Ypelaar op het eerste bord haalde tegen Geert Hovens weer hoop.
Maar het mocht niet baten. Karl Schubert moest genoegen nemen met remise tegen de sterke Thijmen Smith. Ook Andreas Heirich en Peter Salden konden het tij niet keren. Zij verloren van resp. Marc van der Lee en Piet Thijssen. Walter Kunstek vergat de klok en moest het punt aan Jos Rievers laten. En Glenn Freer spartelde nog lang tegen het verlies van Nico van de Hoogt maar het mocht niet baten. Het totaal gescoorde punten bleef steken op 1½. Hopenlijk gaat het volgende ronde beter.

Oja, en de winnende vasteloavendssjlajer van Venlo heet Hei geet 't um...

1e ronde:   zondag 07 oktober 2007      Heerlen II - KSV II 3½ - 2½

Kerkraads tweede team hoopte ook op meer. Maar aartsrivaal Heerlen ging met de eer strijken.  Drie remises (Ron Mols, Roger Burgers en Wim Badenhop) en een winstpartij (Ralph Engelen) waren niet voldoende voor de matchpunten. Rene Knops en Mathijs Saccol scoorden beiden niet. De partij van Ralph Engelen tegen Hub Dreesen verliep spectaculair: 

1.e4 e5 2.f4 d5 3.exd5 exf4 4.Pf3 Dxd5 5.Pc3 De6+ 6.Kf2 Db6+ 7.d4 Lg4 8.Lc4 Lh5 9.Pd5 Dc6 10.Lb5 (zie diagram) en wit wint de dame 

Speelschema Promotieklasse, 1e klasse, 2e klasse, 3e klasse A en B

2e ronde:   zondag 04 november 2007     KSV I - Geleen I        KSV II - Gess III

3e ronde:   zondag 25 november 2007     Voerendaal III - KSV I  Tegelen II - KSV II

4e ronde:   zondag 16 december 2007     KSV I - DJZ I           KSV II - 't Stokpaardje

5e ronde:   zondag 10 februari 2008     KSV I - MSV - VSM I     KSV II - MSV - VSM II

6e ronde:   zondag 09 maart 2008        Horst I - KSV I         Sjaakmat - KSV II

7e ronde:   zondag 30 maartl 2008       KSV I - Hoensbroek      KSV II vrij

Promotieklasse         2e klasse A                     

1 Geleen 1             1 GESS 3                              

2 Voerendaal 3         2 Tegelen 2           

3 Kerkrade 1           3 Kerkrade 2           

4 MSV-VSM 1            4 MSV-VSM 2         

5 Horst 1              5 Sjaak Mat               

6 Hoensbroek           6 (vrij)           

7 Venlo 2              7 Heerlen 2

8 De Juiste -Z- 1      8 ‘t Stokpaardje              

 

klik hier voor volledig overzicht van 't speelschema

klik hier voor een verslag van de competitie seizoen 2006/2007.

klik hier voor een verslag van de competitie seizoen 2005/2006.

klik hier voor een verslag van de competitie seizoen 2004/2005.

klik hier voor een verslag van de competitie seizoen 2003/2004.

klik hier voor een verslag van de competitie seizoen 2002/2003.

klik hier voor een verslag van de competitie seizoen 2001/2002.

klik hier voor een verslag van de competitie seizoen 2000/2001.

terug naar de beginpagina