Externe Competitie seizoen 2003/2004:

RONDE 7 (25-04-04)  Hoensbroek I  - KSV I  2½ - 5½

Deze laatste ronde vond deze keer plaats in de Jo Gerrits hal in Roermond. Wel een eind uit de buurt van de clubs uit zuid limburg. Deze laatste ronde kon er eigenlijk niet meer gepromoveerd worden of Heerlen I moest zich verslikken in Fianchetto II, en dat was niet te verwachten, hoewel...

Onze tegenstander Hoensbroek kwam slechts met 5 man opdagen dus drie onzer mannen hadden een uurtje om de rest te beschnautzen. Met deze drie punten voorsprong gingen de overige partijen eigenlijk snel ten einde.  Hoensbroek geloofde het wel. Na nog 2 remises boden ook de laatste borden remise aan. Die werden geaccepteerd, dus nog effe koekeloere en dan nog effe van het mooie weer genieten. Niet iedereen ging echter tijdig naar huis. Zo bleef Josef Stupp nog even hangen en zag tot zijn schrik dat er reeds 2 borden verloren gingen bij Heerlen en dat ze langzaam nerveus werden. Uiteindelijk sleepten ze nog net een gelijkspel over de bühne, en dat was voldoende voor hun promotie. Proficiat Heerlen!

KSV I werd tweede in deze klasse en dat levert net geen championsleagueplaats op.  Maar even veel punten als de promovendus is ook geen slecht resultaat!

KSV II - Heerlen 4  4 - 0

Ons tweede won de match echter geheel op eigen kracht. Simon Weitman en Wesley Tiedtke speelde remise  en winst was er voor Melvin Theunissen, Piet Gidding, Rick van der Veen. Aleen jammer dat Joëlle van Drunen haar partij niet kon winnen. Volgend seizoen moet dat gaan lukken. 

Kerkrade 2 kan nog degraderen als er twee teams uit de KNSB-competitie degraderen naar de LiSB-Bondscompetitie. Dit zou betekenen dat er vier(!) teams uit deze klasse degraderen. Lijkt ietwat overdreven...

Hartelijk dank aan Ron Mols en Piet Gidding die de teamleiding deden dit seizoen, voorwaar geen gemakkelijk baantje maar ze lieten zich van hun beste kant zien!

 

Klik hier voor de standen en uitslagen.

RONDE 6 (28-03-04)  KSV I  - Heerlen I  1½ - 6½

Het kan niet altijd prijs zijn. Deze keer kwamen we onze meerdere tegen. Heerlen I won met duidelijke cijfers. De enige Kerkradenaar die wel won was Ralph Engelen (van Ferdi Mulder) en de remise was afkomstig van Walter Kunstek tegen Albert Coenen. 

De overige Kerkraadse borden gingen verloren. Glenn Freer, Ed Golob, Arno Ypelaar, Richard Orbons, Peter Salden en Josef Stupp verloren respectievelijk van Fred Scheeren, Marcel van Haren, Richard Evers, Hans Moonen, John Uckerman en Hans Genders. 

 

RONDE 5 (07-03-04) Geleen III - KSV I  2-6

Deze 5e ronde werd er door beide teams uit gespeeld en wel in Geleen. KSV I speelde tegen Geleen III. De eerste winst was er op het eerste bord voor Arno Ypelaar die vrij snel van Frans Willems won. Aan bord 2 speelde Glenn Freer tegen Eduard Evers. De partij eindigde na het dichtschuiven van de  stelling uiteindelijk in remise.

 

Peter Salden moest het opnemen tegen Rob Zink en het was Peter die aan het langste eind trok. Hij voerde een remise-achtige stelling met een forse koningsmars naar voren tot een gewonnen eindspel, een beste energieprestatie. 
Ed Golob's tegenstander Robert Welters ging ook onderuit. Hij creëerde een mooie combinatie met winst van een pion en bezetting van de c-lijn met zijn toren. Hij speelde dat dan koelbloedig verder tot winst.  

Richard Orbons kwam voordelig uit de openinge en kon de b-lijn met  zwaar geschut bezetten. Zijn tegenstander Sjef Gerrits gaf zijn stukken harakirimatig weg (hem restte niets anders) tot de tijdcontrole.
Josef Stupp kreeg niet  zijn geliefde Alex Vinkenstelling op het bord maar kon in een weense partij toch f4 spelen, met de opening en beheersing van de f-lijn als thema. Maar zijn tegenstander wist deze stelling toch te barricaderen. Uiteindelijk moest Josef toch berusten in remise tegen Albert Stoelhorst.
 
Ralph Engelen creëerde de gebruikelijke chaos op het bord. Maar wel een chaos die alleen Ralph begrijpt. Tegenstander Ali Omidmeaph ging hieraan structureel ten onder.
Ron Mols speelde tegen Pim de Chatinier. Ron kwam vrij snel een kwal plus enkele pionnen achter. Dit werd Ron dan ook fataal. 
Zijn verlies plus de twee remises bracht het puntentotaal van Geleen op 2 en de KSV op 6 waardoor KSV I nog steeds zijn koppositie behoudt in deze 1e klasse A.  Maar de komende 2 ronden worden de ronden der waarheid. Heerlen en Hoensbroek zijn nog twee (of beter nog 16) pittige tegenstanders.  

 

Geleen 4 - KSV II   3-3

Het tweede van KSV mocht tegen Geleen 4 aantreden. Joëlle van Drunen was als eerste klaar. Zij kwam niet langs Guffens die met een rating van 1514 toch te sterk voor Joëlle was.  

Rick van der Veen speelde zijn partij mooi uit en wist tegenstander Lambrichs op fraaie wijze mat te zetten.
Wesly Tiedtke ging onderuit tegen Philippens net zoals Roger Burgers die zijn partij verloor van Theo Castenmiller. 


Piet Gidding speelde tegen Roger Verschuren en pakte het volle punt. Ook Melvin Theunissen won zijn partij tegen Dorval. Hierdoor kwam de stand uiteindelijk op 3-3.

Komende ronde is ons tweede team vrij. De laatste ronde op 25 april wordt er tegen Heerlen 4 gespeeld in Roermond.

RONDE 4 (01-02-04) KSV I - DJZ II 4 - 4

Ronde 4 was een thuiswedstrijd. Tegenstander DJZ moest het stellen met en vaste kracht minder op 't 2e namelijk de onlangs overleden Hein Gidding. 

De twee teams waren aan elkaar gewaagd. Glenn Freer en Walter Kunstek remiseerden tegen resp. Brouwers en Pearce. Drie KSV'ers verloren: Ed Golob van Huub Senden, Richard Orbons van Harrie Peek en Ralph Engelen verloor van Frits Werts. Maar ook drie KSV'ers wonnen: Ron Mols van Rene Daniels, Peter Salden won van Marielle Meijs en Arno Ypelaar van Ruud Dera. Het ging gelijk op en eindigde gelijk. Daarmee blijft KSV I met 7 punten eerste in deze klasse. Met 2 achtervolgers die 6 punten hebben: Heerlen en Hoensbroek. Alle twee nog als tegenstander in ronde 6 en 7. Dus zit er nog van alles in. Eerst nog naar Geleen  op 7 maart.

KSV II - DJZ IV 4½ - 1½

Ons tweede team won voor de eerste keer dit seizoen. En ook nog met duidelijke cijfers: 4½ -1½! Teamleider Piet Gidding speelde als enigste remise tegen W.Muijer. Bord 2 t/m 5 wonnen allen hun partij: Roger Burgers won van Leo Curfs, Wesly Tiedtke van J. Frantzen, Melvin Theunissen won van J. Hennissen en Simon Weitman won van Y. Hennisen. Alleen Joelle kon haar partij net niet winnen van J. Brouns.


RONDE 3 (14-12-03) Fianchetto II - KSV I  2½-5½

De 3e ronde ging niet van zo'n leien dakje. Al zou de uitslag anders doen vermoeden. Halverwege de wedstrijd zag het er niet zo rooskleurig uit. Bij een gelijke stand van 2½-2½ waren de stellingen aan de laatste drie borden nog onduidelijk. 

Tot hier hadden Ron Mols (tegen Mark Henssen) en Josef Stupp (tegen Nöll Huppertz) aan de onderste borden hun partij gewonnen. Josef mocht zijn favoriete Alex Vinken systeem proberen en kon dit in winst omzetten. Arno Ypelaar kwam aan het eerste bord tegen Patrick Roose niet verder dan een remise.

Ralph Engelen echter verloor een stelling die hij zeker had moeten winnen van Erik Jezernik. Maar da's nog niks tegenover het verhaal van Peter Salden (met wit tegen Thierry Corda):

Peter is de grote held van de dag. Als Peter Pf7 speelt. HARSTIKKE MAT noemen we dat. De koning op d8 kan niet meer weg. Goed zo Peter. Maar oei, oei, Peter speelt Pxe6???? En vergeet de zwarte loper op g4. 
Domme, domme Peter.

Op dit tijdstip waren er nog drie partijen te gaan dus. Richard Orbons maakte van een onduidelijke stelling een mooie winstpartij. Daar waar hij in tijdnood dreigde te komen bleef Richard heel cool. Hij opende de g-lijn en zijn tegenstander Steckewicz kon het tij niet meer keren. 

Ed Golob stond op gegeven moment niet zo best. Tegenstander Hein Kerres ging echter in de fout waardoor Ed door secuur spel het eindspel kon winnen.

En uiteindelijk won ook Glenn Freer van John Walker die tegen een overmacht van pionnen het loodje moest leggen. 

Een hard bevochten overwinning dus, maar er werd geknokt en dat mag zeker beloond worden.  
Daarmee is ons eerste team koploper in de 1e klasse A met 6 uit 3 en 17½ bordpunten.  Maar met de hete adem in de nek van vier teams met 4 punten en die krijgen we nog allemaal als tegenstander.

KSV II was minder fortuinlijk. Ze verloren met 4½-1½ van Gess III. Teamleider Piet Gidding wist zijn partij te winnen en Melvin Theunissen speelde remise. Zo blijft KSV II puntloos in de 2e klasse A. Maar er zijn nog vier ronden te gaan en dan kan er nog veel gebeuren.

 

RONDE 2 (23-11-03)

De thuiswedstrijd tegen Schaesberg II werd door KSV I overtuigend met 7 - 1 gewonnen. Co Adriaanse noemde dit zelfde weekeinde de overwinning van Roda op AZ (1-5) "scorebordjournalistiek"  (hij vond warempel AZ de betere ploeg!) maar hier was geen sprake van bij onze overwinning. Schaesberg's tweede team was dan ook ten opzichte van vorig jaar ernstig verzwakt. Enkel Glenn Freer en Arno Ypelaar stonden een remise af (tegen resp. Thomas en Ketzer) maar de rest won hun partij. Walter Kunstek behaalde een zeer benauwde zege met zijn vooruitgespeelde partij tegen Herman Raub (tijdsoverschrijding). Maar ook die punten tellen. Ed Golob, Richard Orbons en Ralph Engelen  wonnen van resp. Sparla, Palm en Heijltjes. Ron Mols mocht een punt bijschrijven zonder te spelen want zijn tegenstander kwam niet opdagen. Het blijft toch een ontzettend ergerlijke zaak dat er mensen zijn die hun afspraken niet nakomen. Ergerlijk voor de club zelf en ergerlijk voor de tegenstander.

De mooiste overwinning kwam toch wel zeker van Peter Salden. Hij zette Hendriks op zo'n mooie wijze mat waarmee hij een spontaan applaus van de toeschouwers oogste. Dit was er een uit het boekje.

salden - hendriks.jpg (19605 bytes)

Peter Salden (met wit) speelde hier 1. c7! Dreigt mat met 2. Dc6. Hendriks speelde 1...Txc7. Het vervolg: 2. Lxc7 Kxc7 (waarschijnlijk is 2. Td6+ Ka7 3. b6+ nog sterker) 3. Dc6+ Kb8 (3...Kd8 Dxa8 gaat ook kapot)  4. b6!!  

salden - hendriks.2jpg.jpg (22152 bytes)

En wat Hendriks ook doet, hij gaat mat met Dc7 of Dc8!

KSV II ontkwam niet aan een geduchte maar ook terechte nederlaag tegen het veel te sterke (voor deze 2e klasse) Voerendaal III. Wel wist Melvin Theunissen zijn partij te winnen tegen Morren en Jan Ypelaar remiseerde tegen Heuts, maar de overige partijen gingen verloren. Rick van den Veen, Simon Weitman, Piet Gidding en Joelle van Drunen waren niet tegen de overmacht van Kraus, Smeets, Willems en Kerssemakers bestand.  

 

RONDE 1

De eerste ronde werd gespeeld op 5 oktober. KSV I speelde uit tegen Brunssum II. Het leek er eerst niet op maar toch overtuigde het eerste met een 3-5 overwinning. Winst was er voor Glenn Freer, Ed Golob, Peter Salden, Ralph Engelen en Arno Ypelaar.   Echter Ron Mols, Walter Kunstek en Richard Orbons behaalden geen punten.

KSV II reisde naar Maastricht en speelde tegen MSV-VSM II. Deze wedstrijd ging nipt verloren. Teamkapitein Piet Gidding haalde een punt binnen, net zoals Rick van de Veen. Jan Ypelaar speelde remise. Met deze 2½ punt moest KSV II het doen. MSV-VSM II behaalde dus 3½ punt met winstpartijen op Melvin Theunissen, Joelle van Drunen en  Wesley Tiedtke.


klik hier voor een verslag van de competitie seizoen 2002/2003.

klik hier voor een verslag van de competitie seizoen 2001/2002.

klik hier voor een verslag van de competitie seizoen 2000/2001.