SCHAKEN OP INTERNET

door Guillaume Offermans

Het kost niet veel moeite om tientallen plekken op het internet te vinden waar je een partijtje kunt schaken. Er zijn zoveel pagina's met een groot aantal schaaklinks, dat ik het niet in mijn hoofd haal om er nog eentje aan toe te voegen, laat staan om volledigheid na te streven. Integendeel: juist omdat er al zoveel is, lijkt het me de moeite waard om enkele gerichte tips te geven.

Voor de enkeling, die niet weet hoe fascinerend schaken op internet is, maar ook voor de schaker, die wel al van wanten weet: Tim Krabbé (schrijver, wielrenner en schaker) heeft op zijn website (toch al een aanrader) een prachtig artikel gepubliceerd over zijn eerste ervaringen in het internetschaakcafé.
Hoewel het artikel al een aantal jaren oud is, beschrijft hij ervaringen die je nog dagelijks zult kunnen beleven!
http://www.xs4all.nl/~timkr/chess/chess.html: het artikel "the intergalactic chesscafé"

Voor de serieuze schaker steken twee servers er - naar mijn mening - met kop en schouder boven uit: het betreft (niet) toevallig dezelfde schaakclub, waar Tim Krabbé over schrijft.
Alleen heeft die oorspronkelijke club een aantal jaren geleden een afsplitsing gekend:
FICS ( http://www.freechess.org ) is nu de gratis schaakserver, terwijl ICC ( http://www.chessclub.com ) een bescheiden contributie vraagt.

Een partijtje schaken bij FICS of ICC speel je al binnen een minuut. Maar het kost wel een aantal bezoekjes, voordat je de mogelijkheden van deze servers goed weet te gebruiken. Maar schakers helpen elkaar graag: als nieuweling word je door de aanwezige spelers voortdurend geholpen.

Voor de liefhebber is FICS het gratis schaakparadijs op internet, waar je voldoende tegenstanders van beginners- tot hoofdklasseniveau kunt vinden.
FICS oogt een beetje ouderwets (qua opmaak), maar is dat allesbehalve! Het gaat immers om de schaakfaciliteiten! Zeer veel verschillende schaakvarianten zijn mogelijk: lightning (supersnel), blitz, standard maar ook suicide (weggeefschaak), crazyhouse, bughouse of wild ..........
Voor de verschillende spelsoorten creëer je aparte ratings, die behoorlijk betrouwbaar zijn en wat lager dan bij veel andere servers, waar je - tegen gemiddeld zwakkere - spelers gemakkelijk een hogere rating kunt opbouwen!
FICS biedt ook uitgebreide mogelijkheden om met elkaar te communiceren.

O ja, FICS en ICC bieden bescherming tegen "lagging". Lagging doet zich voor als je een langzame verbinding hebt. Vanaf het moment, dat de zet van de tegenstander de server heeft verlaten op weg naar jou tot het moment dat jouw zet bij de server aankomt, tikt de tijd op jouw klokje (in de server) weg.
FICS en ICC gebruiken een voorziening, die ervoor zorgt, dat je klok alleen tikt gedurende de tijd dat jij de zet van je tegenstander hebt ontvangen tot het moment dat je jouw zet verstuurt!

Het spreekt voor zich, dat je niet alleen live naar alle clubpartijen kunt kijken, maar ook naar partijen uit toernooien.

Lees bij Tim Krabbé over de prachtige nicknames: niemand speelt onder zijn echte naam, al kun je veel of weinig van jezelf prijsgeven in je "fingernotes". Denk dus even na over een mooie vermomming. Een eenmaal gekozen naam kun je niet meer veranderen.

Wil je meteen al een goed elektronisch schaakbord, voordat je bij FICS gaat kijken? Via Timm Mann kun je Winboard downloaden, het interface dat ik zelf met veel plezier gebruik: http://www.tim-mann.org . Nog vragen over schaken bij FICS? Ik beantwoord ze graag! Mail ze aan de webmaster, die ze doorstuurt aan mij.

ICC, de grote broer die contributie vraagt, is groter dan FICS. Hoewel ICC inmiddels een veel moderner jasje heeft aangetrokken, verloopt het schaken bij ICC ongeveer hetzelfde en met dezelfde commando's als bij FICS. Waarom dan ICC?
Er bleek behoefte aan een forum waar de sterke schakers elkaar konden treffen, al zeggen tegenstanders, dat ICC gewoon geld wilde verdienen aan het schaken op internet.
Jeroen Piket versloeg in 2000 Gary Kasparov in de finale van het eerste internetgrootmeestertoernooi bij ICC.  Bij ICC kun je niet meer als guest meespelen maar wel dmv een gratis proefabonnement.
Op de beginpagina zie je trouwens meteen hoeveel gewone stervelingen, hoeveel meesters en hoeveel grootmeesters ingelogd zijn http://www.chessclub.com!

Van heel ander niveau, maar wel heel leuk opgezet is het WorldChessNetwork
( http://www.worldchessnetwork.com ): de gemiddelde tegenstand is zwakker dan bij FICS, maar de opmaak en het interface (elektronische schaakprogramma) ogen prettig.
Hier valt niet veel in te stellen of te onderzoeken. Hier wordt een forum aangeboden zonder veel pretenties maar wel met de uitstraling, dat op een leuke en beschaafde manier schaak gespeeld kan worden. De hoop van de oprichters, dat hier geen nicknames gebruikt zouden worden, bleek ijdel!

Hoe anders is het schaken bij Yahoo. Hier is het een drukte van belang. Alsof je vanuit Kerkrade in Parijs terecht bent gekomen. Toch voortdurend gemiddeld acht keer zo veel schakers als bij FICS. Maar het is dan ook volkomen anoniem en de mogelijkheden zijn veel beperkter dan bij FICS of ICC. Het taalgebruik is veel ruwer, de omgangsvormen van lager allooi. Wel een leuk interface, waar je een bord kunt gereed zetten naar jouw voorkeur.
Ook geeft Yahoo de mogelijkheid om iets over jezelf bekend te maken, maar in de praktijk maakt bijna niemand daar gebruik van: http://play.yahoo.com/ Ik zelf ga wel eens naar Yahoo om een nieuw openingsvariantje uit te proberen. Dan kan het me ook niets schelen, dat ik al eens een partij verlies omdat de verbinding is weggevallen of omdat ik plotseling achter een verloren stelling zit van iemand die zijn rokende puinhoop en zijn verbaasde tegenstander in de steek heeft gelaten... Zaken die bij FICS en ICC niet mogelijk zijn.
Uitgeschaakt? Bij Yahoo kun je in een van de vele andere kamers eenentwintigen, dammen, domino of welk spelletje dan ook spelen!

Nog slechtere omgangsvormen in een mooi ogende omgeving, die echter veel minder te bieden heeft dan FICS: de Microsoft Gaming Zone: http://www.zone.com/. Ik noem hem, maar was er zelf heel snel uitgekeken. Ik miste met name een van de belangrijkste dingen die je verwacht bij schaken op internet: het snel kunnen spelen van een partij in het gewenste speltype en speeltempo tegen een passende tegenstander.

Nog een tip voor schaakfreaks: www.schakers.info Een prachtige site, boordevol informatie over alles wat met schaken heeft te maken.


Veel plezier bij jouw schaken op internet. En stuur jouw eigen ervaringen naar de webmaster!!